Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Izašla treća knjiga KIKINDA SHORT



U organizaciji festivala kratke priče u Srbiji upravo je objavljena knjiga „PRIČAJ MI... Kikinda short -version 3.0”. Knjiga sadrži izbor priča dvadesetoro autora iz sedam evropskih zemalja. Zemlju -specijalnog gosta Veliku Britaniju predstavili su renomirani mlađi pisci čije prikaze knjiga objavljuju magazini poput Guardiana i Independenta. Peter Hobbs se našao u užem izboru za The Whitbread First Novel award, The John Llewellyn Rhys award (obe 2005.) i The International IMPAC Dublin award (2007.), dok je Clare Wigfall prošle godine osvojila najunosniju nagradu za kratku priču na svijetu.

“Posebno nam je drago”, ističe Srđan Papić, koordinator festivala, “što se u knjizi nalazi i priča “Brojevi“ za koju je BBC Clare Wigfall isplatio 20.000 funti. Smatramo da je ovo odlična prilika da rame uz rame stanu regionalni i anglosaksonski pisci. Osnovna ideja organizatora festivala je od početka i bila da pokaže domete u kratkom žanru i da omogući priliku tzv. “manjim” književnostima da se uporede sa onim što dolazi iz dominantnih literarnih centara. U trećoj knjizi se tako mogu naći autori iz Londona, Vroclava, Ljubljane ili Kikinde i čitaoci imaju lepu mogućnost da sami provere ko koliko vredi u književnom smislu.”

Pored troje britanskih autora, u knjizi se nalaze priče Martina G. Wanka i Ann Cotten iz Austrije, Damira Šabotića, Meline Kamerić (BiH), Gorana Bogunovića, Andrije Škarea (Hrvatska), Agnieszke Klos, Joane Rošak (Poljska), Polone Glavan (Slovenija) i Zvonke Gazivode, Bojana Babića, Srđana Srdića, Biljane Ćućko i Marka Šelića – Marčela iz Srbije.

Specijalni gost trećeg Kikinda šorta bio je Nenad Šaponja koji je za gosta iznenađenja odabrao Danila Nikolića.

Promocije knjige su zakazane za ponedjeljak, 26. siječnja u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” u Kikindi, dok će se 27. neki od autora predstaviti u Kulturnom centru Beograda, u galeriji Artget od 19 sati.

Organizatori podsjećaju da se dodatne informacije, biografije autora kao i priče nekih od njih mogu naći na adresi http://www.kikindashort.blogspot.com.

Medijski sponzor festivala je tjednik Vreme.

Priređivač knjige bio je Srđan Srdić dok je organizator festivala Narodna biblioteka “Jovan Popović” u Kikindi.

kontakt: srdjanpapic(@)yahoo.com
ili telefon +381 230 21 458






Post je objavljen 21.01.2009. u 19:53 sati.