Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crvenikrizvirovitica

Marketing

Darivatelji krvi oslobođeni participacije

Plemenita i humanitarna aktivnost darivanja krvi još je jednom vrednovana i odredbama novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, prema kojem darivatelji krvi nakon određenog broja darivanja krvi ostvaruju pravo na oslobađanje od plaćanja usluga zdravstvene zaštite.

Člankom 14.a ovog Zakona (NN 150/08 od 22. prosinca 2008. godine) darivateljima krvi s više od 35 (muškarci) odnosno s više od 25 darivanja krvi (žene) i dalje se, na dosad primjenjivani način, omogućava ostvarivanje prava na oslobađenje od plaćanja usluga korištenja zdravstvene zaštite.

Darivatelji krvi koji ostvare navedeni broj darivanja krvi u svom gradskom/općinskom društvu Hrvatskog Crvenog križa mogu dobiti potvrdu o broju darivanja. S potvrdom se trebaju javiti u područni ured Zavoda za zdravstveno osiguranje koji izdaje iskaznicu o oslobađanju od plaćanja usluga u zdravstvenoj zaštiti.

Već postojeće iskaznice za oslobađanje od participacije, na koje su darivatelji krvi dosad ostvarili pravo, i dalje vrijede, a nove će im Zavod za zdravstveno osiguranje dostaviti na adresu stanovanja.

Utvrđivanje prava regulirano je Pravilnikom o postupku, uvjetima i načinu utvrđivanja prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna (NN 156/08 od 31. prosinca 2008. godine).

Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svim darivateljima krvi koji dragovoljno, solidarno anonimno i besplatno daruju krv i time pomažu u spašavanju nečijeg života ili olakšavanju ozdravljenja. (V.V.Š.)
Hrvatski Crveni križ

Post je objavljen 19.01.2009. u 20:25 sati.