,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Prizemljeni planeti ("Nine views" by Davor Preis)

Ova neobična zagrebačka zanimljivost uživa već duže vrijeme kultni status među zagreboljupcima i ljubiteljima nesvakidašnjega, no još uvijek se nije probila među turističke znamenitosti ... prije koju godinu sam pitao djelatnike zagrebačkog turističko-informativnog centra o njima i nisu uopće znali da takvo što postoji!

A priča ide ovako: Godine 1971 poznati akademski kipar Ivan Kožarić (autor također vrlo poznate Matoševe skulpture na Strossmayerovom šetalištu) napravio je skulpturu Sunca (puni naslov je "Prizemljeno Sunce"), onu dobro nam poznatu mjedenozlatnu kuglu koja se od 1984. nalazi posred Bogovićeve ulice. A 1994. godine, drugi umjetnik, Davor Preis, je došao na ideju da, uzevši to Sunce kao osnovu, oko njega "sagradi" čitav sunčev sustav, odnosno da u adekvatnom mjerilu postavi kugle koje bi simbolizirale planete sunčeva sustava. Cjelokupna instalacija je dobila naziv "Nine views". Svaka metalna kugla je napravljena u istom mjerilu kao i Kožarićevo Sunce, a i njihov položaj je napravljen u istom mjerilo kao i u prirodi tj. sunčevu sustavu. Naravno, velike udaljenosti među planetima rezultirale su i velikim udaljenostima među metalnim kuglama koje se nalaze u raznim dijelovima grada.

Neka vam slijedećih nekoliko snimaka dočara izgled Sunca i pratećih planeta, a više podataka (uz točne lokacije planeta) možete naći na slijedećim web stranicama:

- Web stranica Davora Preisa (navigacija po stranicama nije laka - "planetarna" instalacija se nalazi polinkana na 11. točci slijeva - pravi naslov je "Nine views", kliknite na točke koje se pojave po učitavanju stranice)

- Prizemljeni planeti na Wikipediji te web stranici Miroslava Požeka, izvanrednog profesora na Fizičkom odjelu PMF-a.

- priča o planetima na web stranici Croatia Airlinesa

- članak u "Vjesniku"

Prizemljeno Sunce

Snimio: Suradnik 13 (preuzeto sa Wikipedie)

Merkur

Snimila: Iva

Venera

Snimila: Iva

Zemlja

Snimila: Iva

Mars

Snimila: Iva

Jupiter

Snimila: Iva

Saturn

Snimila: Iva

Neptun

Snimila: Iva

Uran

Snimila: Iva

Pluton

Snimila: Iva



Post je objavljen 19.01.2009. u 12:07 sati.