Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/negativni

Marketing

Protege (2007)

(r: Tung-Shing Yee; originalni naslov: Moon to)

Photobucket
Smack my pussie up!

Zašto ljudi uzimaju droge?

Pita se to glavni lik ovoga filma nekoliko puta, a ta rečenica možda i najbolje opisuje samu temu filma, jer ovaj, još jedan veliki HK hit, kroz nekoliko gotovo potpuno neovisnih priča povezanih samo glavnim junakom istražuje narko svijet. Iako je sama priča o velikom narko šefu koji traži odgovarajuću zamjenu, a nalazi je ni manje ni više u ubačenom agentu iz odjela za narkotike više puta ispričana, redatelj (Tung-Shing Yee) iz nje uspjeva izvuči najbolje. Glumci su odlični, fotografija više nego ugodna oku, a sama režija nenametljiva ali sa stilom. Sama osnovna radnja je zanimljiva, likovi su uvjerljivi i životni, a sam put droge od polja do krajnjeg ovisnika detaljno opisan i prikazan, tako da je i više nego li zanimljiv za gledanje.

Photobucket

Ali kako sam gore napisao to je samo jedna od priča, jer usporedno tome pratimo i osobnu dramu jednog ovisnika o heroinu, odnosno samohrane (mada ni ta riječ ovdje nije prikladna pošto majka ni ne zarađuje!) majke, čime nam je redatelj htio prikazati što to točno droga koju ti uglađeni kul tipovi koje gledamo ustvari radi krajnjem korisniku, po meni taj dio je potpuno nepotreban ili ga je barem trebalo marginalizirati. No onda u filmu ne bi ni bilo ženskog lika, a onda ne bi ni mogli uživati u zanosnoj Jingchu Zhang koja je tu ulogu rasturila te definitivno skrenula fokus filma.

Photobucket
Ovo nije Jingchu Zhang ali isto nije loša..

Protege ima jednu od najboljih scena racije ikada, stvarno fenomenalno snimljeno i odglumljeno, a jedna od najboljih fora u filmu je kada dva narko bossa razmatraju gdje plasirati drogu provjeravajući cijene navedene u UNovim statističkim izvještajima!

Photobucket
Iznad polja makova...

Dakle, sve u svemu još jedan HK film koji možda nije savršen i koji je možda mogao biti i kraći, ali koji se definitivno ne propušta.

Ocjena: 8/10





Post je objavljen 17.03.2009. u 21:48 sati.