Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Vegetarijanac, kratka priča ...

Photobucket
photo by rusalka



1. dio

Zašto imaš tako velike uši?
Da te bolje čujem ...
A tako velike oči?
Da te bolje vidim ...
A tako velike zube?
Da te bolje ... pojedem
!

Sabina je sjedila na trosjedu, držeći trogodišnjeg Mirka u krilu i pričala mu priču.

Wolf je, zavaljen u fotelju, gledao utakmicu.
Iako je bio ljubitelj nogometa, ipak mu važna prvenstvena utakmica nije zaokupljala svu pažnju. Povremeno bi pogledavao prema trosjedu gdje su mu sjedili žena i sin. Mali je Mirko bio sićušan za svoju dob, plav i mršav, na mater. Kada ga je Sabina odbila od sise, počeli su problemi s jelom. Mirka je trebalo nagovarati, moljakati za svaki zalogaj.
I sada je Sabina svaki čas prekidala pripovijedanje i nagovarala dječaka da uzme zalogaj u usta:
Jedan za mamu, jedan za baku ...
I dva za vučinu ... rekao je Wolf bijesno, on naime nije trpio svoju punicu. Ljutilo ga je što mu je sinčić tako slab i sićušan i mislio je kako će mati i baba pretvoriti dječaka u mekušca.
Pitam se, dokle ćeš ga tako maziti i tetošiti? rekao je Wolf Sabini.
Pusti ga jednom da dobro ogladni, pa će sam tražiti jesti ...
Mogao bi se barem jednom suzdržati od zajedljivosti ... i primjedbi na mamin račun ... jetko je uzvratila Sabina.
Da moja mati, za razliku od tvoje, nije uskočila i pristala čuvati Mirka kad sam se ja zaposlila, morali bismo dijete dati u vrtić ...
A to bi doista bila tragedija ... podrugnuo se Wolf.

...

I nemoj slagati doktora da popušiš samo jednu kutiju na dan ... rekla je Sabina Wolfu.
I obavezno traži da ti prepiše flastere i pošalje te na akupunkturu jer nećeš to uspjeti riješiti samo snagom svoje 'čelične' volje ...

Wolf je bio visok, krupan muškarac. Imao je zdrav apetit i volio je pojesti dobar zalogaj, najčešće meso, no nije bio proždrljivac. Pretjerivao je jedino u pušenju, poslijepodne bi otvorio drugu kutiju cigareta, a ponekih večeri bi prije spavanja načeo i treću. Posljednjih su mjeseci potrajali neki problemi na poslu, Wolf bi donosio posao kući i radio gotovo do jutra, paleći cigaretu na cigaretu. Počeo je kašljucati, dah mu se skratio a i Sabinino mu je prigovaranje dojadilo. Sistematski pregled koji je organizirala njegova firma bio je prilika da provjeri jesu li mu pluća u redu pa možda i da donese odluku o prestanku pušenja.

...

Odvikavanje od pušenja nije nikakav problem ... hvalio se Wolf pred prijateljima koji su im, mjesec dana nakon njegova posjeta liječniku, došli na večeru. Ja sam prestao samo tako ... nikakvi mi flasteri nisu trebali ...
Flasteri, akupunktura, psihoterapija, to je za babe i pedere
...
A ti si, dakako, prava muškarčina ... rekla je na to Sabina sebi u bradu.

...

Od posjeta liječniku prošlo je pola godine, Wolf je prestao pušiti, cigarete je zamijenio grickalicama. Uz grickalice je dobro 'išlo' pivo i, mic po mic, Wolf je u pola godine dobio desetak kilograma. Problemi na poslu nisu jenjavali, Wolf je i dalje donosio posao kući, no sada bi predjutro, umjesto treće kutije cigareta, otvarao treću vrećicu čipsa i petu vrećicu flipsa, a kilogrami su se slagali jedan na drugi.
Kada je, godinu dana kasnije, jedne večeri Wolf stao na kupaonsku vagu, kazaljka je pojurila do 120 i nastavila treperiti kod te zadnje brojke, kao da će probiti skalu.

...

Sabina je te večeri, kao i obično, otišla u dječju sobu uspavati Mirka. Wolf je znao da će to potrajati 15-ak minuta, pa se u tome vremenu otišao otuširati. Bila je subota, riješio je posao ostaviti po strani, leći ranije i odmoriti se, možda se prije toga poseksati sa ženom, ako bude voljna.
A voljna je sve rjeđe ... pomislio je Wolf.
U zadnje se vrijeme prečesto izgovara na glavobolju ... a kad i pristane, 'odradi' to nekako preko volje ...

Izašavši ispod tuša, dohvatio je veliki frotirski ručnik i počeo energično trljati kosu, vrat, rutava ramena i prsa. Pogled mu se spustio niz tijelo i ... 'vidik' mu se nije nimalo dopao. Veliki 'pivski trbuh' zaklanjao je ostatak anatomije. Wolf stade pred veliko ogledalo, okrete su u profil, duboko udahne, uvuče trbuh ... no, nije mogao dugo zadržati dah.
Kvragu! rekao je bijesno ... kolika trbušina ...
Pogledao se u ogledalu opet, pa je bijes ustuknu pred zabrinutošću.
*ebi ga ... opsovao je sam sebi u bradu ...
Kao da mi se smanjio ... il' samo ostavlja takav dojam, zbog te trbušine ...

Wolf je ogrnuo frotirski ogrtač i otišao u sobu gdje se Sabina već svlačila. Odmjerio je ženinu figuru, Sabina je ostala vitka i nakon poroda, no on nije osjetio nikakvu želju: Ne samo da mi se smanjio, nego i usalio ... nisam više ni za što ...
Opazivši kamo smjera ženin pogled, brzo je preklopio krajeve ogrtača i pokrio golotinju. Poslije, kad legoše u krevet, stresao je ženinu ruku s ramena, okrenuo joj leđa i pretvarao se kao da je zaspao.

...

Meni je drago što si riješio smršaviti, to je dobro za tvoje zdravlje ... rekla mu je Sabina.
No, ne možeš to tako radikalno, na svoju ruku, bez liječničkog savjeta ... Ne odmahuj rukom, Wolfe, nastaviš li tako, upropastit ćeš si zdravlje, lijepo ti kažem ...

No, Wolf je nije slušao. Skinuo je 9 kilograma u mjesec dana. Nije doduše bilo lako, cijeli je mjesec pio samo vodu, jeo samo neslanu čorbu od rajčice, mrkve ili kupusa. Odrekao se proteina, škroba, šećera, gajbu preostalog piva iz garaže izlio je u slivnik. Riješio je izdržati iako ga je mučila vučja glad a u mislima mu se neprestano vrtjeli ćevapi, pljeskavice, pečena janjetina ... Mučio se tako i sljedeći mjesec, nezadovoljan rezultatom. Metabolizam mu se usporio pa je toga mjeseca, unatoč izgladnjivanju, uspio skinuti samo četiri kile.
A onda je, vraćajući se s posla, sreo prijatelja iz srednje škole kojega nije vidio godinama. Ne bi ga ni prepoznao da ga Gicko nije potapšao po ramenu.

Gicko? Ma nije moguće, izgledaš k'o maneken, tko bi u tebi prepoznao onog debeljka iz srednje ...

Gicko mu je otkrio tajnu: Napitak je savršen, okusom liči na colu ... Jest da malecka bočica košta više nego da je u njoj litra courvoisiera, no isplati se ...

Čudotvorni je napitak Wolf naručio online, platio karticom.
Nije dao kućnu adresu već adresu u firmi. Proizvođač je na web stranici napominjao da pošiljka stiže u diskretnom smeđem omotu, bez naznake o sadržaju i pošiljatelju.
Doista, čim je istrusio prvu bočicu, Wolf prestade misliti na čevape, pljeskavice, meso i kobasice.

No, ubrzo ....

...

(nastavak slijedi)






Post je objavljen 18.01.2009. u 19:11 sati.