Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Četiri nova domaća publicistička naslova Naklade Ljevak




Miro Gavran
'Književnost i kazalište,
Eseji, razgovori, zapisi, i nostalgična prisjećanja'

Broj stranica: 276; Format: 16,5 x 24 cm;
Uvez: tvrdi; Cijena: 169,00 Kn

U knjizi naziva Književnost i kazalište, Miro Gavran donosi svoja promišljanja kazališta i književnosti koja su nastala kroz protekla dva i pol desetljeća. Ova zanimljiva i neobična knjiga razotkriva autora ne samo kao zaljubljenika u književnost i kazalište, već donosi njegova promišljanja o specifičnostima pisanja unutar malih europskih jezika, te o pogubnom utjecaju velikih svjetskih izdavačkih kuća koje na umjetan način „proizvode“ tzv. „ velika djela“. Autor se također osvrće i na suodnos književnosti i filma. Miro Gavran ne zaboravlja ni društveni kontekst u kome žive današnji pisci i čitatelji, te se u nekim od svojih zapisa kritički osvrće i na te suodnose koji kreiraju i književnu klimu i (Anti) vrijednosne sustave. Knjiga koja neće obradovati samo Gavranove čitatelje i gledatelje, kojih nije mali broj, već i sve one koji kazalište žele sagledati kazalište žele sagledati u širem kontekstu.

*******

Tonko Maroević
'Družba da mi je'

Domaći književni portreti
broj stranica: 318; Format: 16,5 x 24 cm;
Uvez: tvrdii; Cijena: 169,00 Kn

Ljubazna ponuda da se predstavim u prestižnoj biblioteci Razotkrivanja stavila me na nemale dvojbe i oklijevanja. Ako sam htio pokazati saldo djelatnosti po kojoj sam u javnosti najprisutniji, trebao bih načiniti izbor svojih likovnih kritika i studija, ako sam želio kompenzativno nadoknaditi nedovoljnu javnu nazočnost kao pjesničkog autora, valjalo bi knjigu začiniti makar s rukoveti stihova i prepjeva. Koliko god to količinski ne mogu baš potvrditi, moje je pisanje ipak u najvećoj mjeri određeno ljubavlju prema hrvatskoj književnosti, čitateljskom strašću i potrebom praćenja raznih slojeva izraza, i to u rasponima od Marulića do Marovića, od Hektorovića do Šoljana, od Držića do Paljetka i od Ujevića do Pejakovića. Odlučio sam, dakle, sastaviti knjigu od svojih eseja i većih književnih prikaza što sam ih ispisao potaknut opusima ili karakterističnim ostvarenjima novijih hrvatskih pisaca. Naslovivši svezak parafrazom distiha užega mi zemljaka, Hektorovića, učinio sam to stoga jer navedena sintagma iskazuje ushit prema samoj knjizi kao predmetu, a potom i ljubav prema izmjeni iskustava kao mogućnosti duhovnog druženja...
Tonko Maroević

*******

Helena Sablić Tomić, Davor Šarić
'Dnevnik nevidljivoga'

Broj stranica: 390; Format: 22,2 x 23,8 cm;
Uvez: tvrdii; Cijena: 299,00 Kn

Književna znanstvenica, sveučilišna profesorica, vrsna kritičarka Helena Sablić Tomić i snimatelj, producent, a nadasve sjajan fotograf Davor Šarić, autori su posve neobične i čudesne knjige Dnevnik nevidljivoga. Ovo prelijepo i u našoj književnoj kulturi posve raritetno izdanje, senzibilnim zapisima autorice i fascinantnim fotografijama Davora Šarića ostavlja trajan trag na (ne)vidljivu stvarnost u kojoj su živjeli 365 dana protekle godine. Doživljaj svijeta u sebi, i onoga koji ih okružuje, skrivene intime osobnih uspomena, emocionalna stanja kroz koja su svaki od njih posebno u toj godini prolazili, otkrit ćemo u ovoj višeslojnoj knjizi, ili bolje rečeno u ovome umjetničkom djelu. Dnevnički zapisi Helene Sablić Tomić, smješteni uz fascinantne Šarićeve fotografije, samostalne su i visokoestetizirane refleksije poniranja u privatnost ali i poosobljene tekstove drugih. Spoj riječi i slike, boje i rečenice stvara čaroliju i nevidljivo čitatelju postaje vidljivo pružajući mu dvostruki užitak čitanja tekstova i promatranja fotografija.


********

Helena Sablić Tomić
'Hrvatska autobiografska proza'

Rasprave, predavanja, interpretacije
broj stranica: 224; format: 15,5x23,5 cm;
uvez: tvrdi; Cijena: 159 kuna

Slijedeći nove spoznaje o karakteru autobiografskog stvaralaštva od pojave Ljudevita Gaja do Igora Mandića kroz dvadesetak znanstvenih promišljanja Helena Sablić Tomić u novom rukopisu prepoznaje periodizacijske stilske tendencije naglašavajući da „čistih“ termina nema. Nakon što je precizno odredila odnos među periodizacijskim pojmovima te opisala političko povijesni i kulturološki kontekst u ogledima se vrlo pregledno organizira rasprava o specifičnosti žanra i autoričinih pogleda na život drugih.

„Suvremena i poželjna mjesta studiranja trebaju oblikovati studente koji će ako dođu u poziciju znanstvenog suradnika promijeniti dosadašnji odnos te će oni sami biti osposobljeni za razvijanje suradnje pune poticaja. Predavanja kao dinamičan dio nastavnog procesa tada postaju poligonom različitog mišljenja i provokacija pa je već student onaj koji će brojnim pitanjima poticati profesora na sviježiji duhovni aktivizam nego do sada Nadam se da će i predavanja objavljena u ovoj knjizi inicirati međusobni dijalog koji će i vas i mene poticati i usmjeravati prema novim spoznajama..“
Helena Sablić Tomić





Post je objavljen 18.01.2009. u 11:31 sati.