Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/61

Marketing

Wanted

Image Hosted by ImageShack.us


Sedam godina je prošlo kako se u naše dvorište došetao prugasti žuti mačak. Moji su bili na zimskim praznicima kod baka i djedova, ja ostadoh raditi. Malog mačka nahranih i napojih. Nekoliko smo se dana približavali jedno drugome, strpljivo i obazrivo, kao Mali princ i lisica. Dok su se djeca vratila, mače se već donekle udomaćilo.

Ukoliko bismo otputovali na nekoliko dana, brigu o poludivljem mačku preuzimala je susjeda. S vremenom je mačić postao mačorčina, jedan od snažnijih u šoru. Područje djelovanja mu se sve više povećavalo, bio je viđen sve dalje i dalje od domicilnog dvorišta. Nakon nabijanja snage i kilaže prek jeseni i zime, odlazio bi u švaleraj. Već u siječnju. Što mačak zna koji je datum... Znao bi se vratiti usukan, prljav i izgreban. Preživio je kojekakve borbe, na njemu su se iživljavali lokalni huligani. Liječili smo rane, mazili i pazili Žućka. Svojeglav, kakav je, ponekad je uživao u našim maženjima, nekad bi odbijao prići. Spavao bi najčešće u našem ili u susjednom dvorištu. Na zvižduk ili poziv bi bar mrdnuo uhom ako se ne bi udostojio dignuti i došetati do zdjelica s hranom i vodom.

U zadnje vrijeme bi znao iskoristiti nemar novih susjeda koji ne zatvaraju ulazna vrata za sobom, pa bi dolazio pred vrata našeg stana i tamo provodio dane ili noći. Nismo ga tjerali, puno puta bi netko od nas izašao iz stana i pomazio se s njim.

Zadnji put je Žućko viđen dan prije nego smo se vratili sa skijanja. Uredno je dolazio po hranu, dao se susjedima čak i pomaziti. I otad ga nema. Ko da je u zemlju propao. Raspitivali smo se na tržnici, teta iz ribarnice koja ga je znala ponekad nahraniti ribicom kaže da ga nije već dugo vidjela. Sličnog su mačka vidjeli u širem krugu oko naše zgrade. No, postoje još dva vrlo slična njemu pa nismo sigurni da je to bio baš naš mačak.

Nikad nije odlazio na toliko dugo. Tri, četiri, pet dana landranja – to je bilo uobičajeno za njega pa se nismo ni zabrinuli kad smo se vratili. Al ovo sad već jako brine. Vjerujemo i nadamo se da se žestoko zaljubio i još uvijek snubi neku micu macu. I da će nam se vratiti, kad-tad.



Post je objavljen 16.01.2009. u 21:09 sati.