Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svastaomacama

Marketing

Građa

Savršen stroj

Unatoč križanjima kroz mnoga stoljeća i običaju da živi s čovjekom, mačka nije nikada izgubila svoje iskonske instinkte: dovoljno ju je promatrati kako se igra s teniskom lopticom, klupkom pamuka ili komadom papira da bi se uočio još uvijek živi instinkt lovca, toliko potreban njezinim precima.
Svaki dio njezinog tijela razvio se prvenstveno radi lova: pandže, koje se mogu uvlačiti, omogućuju joj brzo trčanje; ispruživši pandže, u slučaju nužde, ima na raspolaganju seriju naoštrenih "britvi"; rep joj pomaže održati ravnotežu kada skače ili se penje; očima vidi i po slabom svjetlu, a dlake na njušci koristi za kretanje po tijesnim prostorima.

Kostur

Za okretnost i vještinu pri kretanju dobrim je dijelom zaslužan skeletni aparat (skoro 250 kostiju trupa koje povezuje 500 mišića). Stražnje šape nešto su duže od prednjih. Osjećaj za ravnotežu, dužina repa, građa zdjelice dozvoljavaju joj da skoči s više od 20 metara na četiri šape i da joj to gotovo uopće ne naškodi.

Pandže

Pandže su sredstvo za penjanje: mačke se često penju na stabla, praćene drugim mačkama ili psom, u nemogućoj trci za plijenom ili, naprosto, zbog puke želje da to čine. Ako je penjanje ugodna zabava, spuštanje nosi za mačku neke opasnosti. Pandže, iako od velike koristi kod penjanja, u trenutku spuštanja smetaju.
Mačka nije životinja koja se boji pogibelji, ali će prije spuštanja sa stabla pažljivo procijeniti sve mogućnosti, posebno udaljenost od tla, mjereći je pokretom glave odozgo prema dolje. Ako, nakon procjene uvjeta, mačka nema drugih mogućnosti nego baciti se, nastojat će produžiti skok što je više moguće, kako bi postigla što vodoravniji doskok i tako ga olakšati. U takvim slučajevima, kao i u slučaju okomitog pada, gibljiva kralježnica joj dopušta spiralno zaokrenuti tijelo i tako doskočiti ravno na šape.

Pandže se sastoje od keratina, kao i čovječji nokti i uvlače se u koštane korice. Mačka ima četiri prsta na stražnjim i pet na prednjim šapama. Peti prst, smješten kao naš palac, potreban joj je za hvatanje plijena te za veranje po stablima.

Mačke obično vole držati pandže na stablima, ako žive na otvorenom, ili na namještaju u kući. No, pogrešno je mačkama rezati pandže da bi se smanjila šteta na namještaju, jer to može ograničiti njezino prirodno ponašanje.Post je objavljen 16.01.2009. u 17:38 sati.