Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Slovenska Vlada nema rezervi o ulasku RH u NATO

Borut Pahor
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da njegova Vlada nema rezervi o pristupu Hrvatske NATO-u i da stoga očekuje kako će parlament na sjednici zakazanoj potkraj siječnja potrebnom dvotrećinskom većinom potvrditi pristupni protokol potreban za uključivanje Hrvatske u taj savez.

"Vlada želi da parlament hrvatski protokol ratificira potrebnom dvotrećinskom većinom. Nemamo nikakvih primjedaba zbog kojih bismo postupili drukčije od ostalih članica NATO-a", rekao je Pahor nakon Vladine redovite sjednice. Dodao je kako Slovenija za ulazak Hrvatske u NATO nema rezervi kao pri blokiranju hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Pahor je u svezi sa slovenskim aktivnostima u zauzimanju stajališta o granici s Hrvatskom rekao da Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu s premijerovim kabinetom priprema dokumentaciju na osnovi koje će izraditi prijedlog rezolucije o graničnim pitanjima s Hrvatskom.

Potvrdio je također da je danas telefonski razgovarao s češkim premijerom Mirekom Topolanekom o rješenju blokade hrvatskih pristupnih pregovora, ne iznoseći pojedinosti.

"Želim napredak u tom pitanju", rekao je Pahor, još jednom izrazivši žaljenje što je hrvatski premijer Ivo Sanader otklonio njegov prijedlog o zajedničkom bilateralnom susretu bez nazočnosti predstavnika EU-a.

Pahor je ujedno opovrgnuo vijesti nekih slovenskih medija da sprema opoziv Mihe Pogačnika, predsjednika slovenskog dijela Mješovitoga slovensko-hrvatskog povjerenstva za pripremu arbitražnog postupka.

"Pogačnik uživa moje povjerenje, s njime ću se i ubuduće savjetovati", rekao je Pahor.

Povjerenstvo koje vode Pogačnik sa slovenske, a Davorin Rudolf s hrvatske strane, trebalo bi se, po najavama, ponovno sastati 28. siječnja u Sloveniji.

"Nadam se da će povjerenstvo potkraj siječnja završiti svoj rad, te obavijestiti obje vlade gdje vidi mogućnosti za rješenje graničnog pitanja", rekao je Pahor.

Janša dopušta mogućnost odgode glasovanja o ulasku Hrvatske u NATO

Bivši slovenske premijer i predsjednik najjače oporbene stranke Janez Janša izjavio je u četvrtak da ne vidi razlog zašto Slovenija ne bi ratificirala pristupni protokol za učlanjenje Hrvatske u NATO, ali da se u načelu ne bi protivio da parlament odgodi izjašnjavanje o tome za nekoliko tjedana, kako to zahtijeva opozicijska Slovenska pučka stranka.

"Osobno mislim da se glasovanje može odgoditi i do travnja, ali ne vidim kako će to promijeniti situaciju", rekao je Janša u četvrtak na večer u emisiji "Trenja" komercijalne televizijske postaje POP-TV u kojoj su nastupili svi predsjednici parlamentarnih stranaka osim premijera Boruta Pahora koji vodi Socijalne demokrate (SD).

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Bojan Šrot je ustvrdio kako parlament treba odgoditi glasovanje o ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola, predviđeno za slijedeći tjedan i to, kako je obrazložio, zbog "uvrjedljivih" izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i odbijanja hrvatskog premijera Ive Sanadera da se sastane s Pahorom bez nazočnosti predstavnika EU-a kako bi razgovarali o slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Janša je na to rekao da su postupak učlanjenja u NATO i u EU različiti procesi, da Hrvatska ispunjava uvjete za NATO, dok će Slovenija "zaštititi" svoje nacionalne interese tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Janša je ipak dodao da je moguća odgoda glasovanja u slovenskom parlamentu od nekoliko tjedana ili duže, dok se ne susretnu predsjednici parlamentarnih stranaka s Pahorom. Rekao jer da će osobno glasovati za ratifikaciju hrvatskog pristupnog protokola za NATO, dok će ostalim zastupnicima svoje stranke u parlamentu prepustiti da glasuju po svojoj savjesti.

Post je objavljen 16.01.2009. u 12:05 sati.