Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Četiri nova prijevodna publicistička naslova Naklade Ljevak

Četiri nova naslova Naklade Ljevak :



Douwe Draaisma
'ZAŠTO SE ŽIVOT UBRZAVA ŠTO SMO STARIJI'

broj stranica: 285; format: 13,2x21,4 cm;
uvez: meki; cijena: 139 kuna

Je li istina ono što je jednom napisao romanopisac Cees Nooteboom, da je "sjećanje poput psa koji legne gdje mu se prohtije"? Kamo su nestala duga dokona ljeta našeg djetinjstva? Kako to da s godinama vrijeme naizgled prolazi sve brže, izmiče nam, a u starosti značajni događaji iz naše daleke prošlosti mogu djelovati tako živo i stvarno, kao da su se zbili jučer? U ovoj očaravajućoj i mudroj knjizi autor istražuje prirodu autobiografskog sjećanja, dotiče se neobičnih fenomena kao što je deja vu, iskustvo ljudi koji su bili na pragu smrti, učinak ekstremnih trauma na pamćenje i mnogih drugih.

*****

Rüdiger Safranski
'KOLIKO GLOBALIZACIJE ČOVJEK MOŽE PODNIJETI?'

broj stranica: 99; format: 13,7x20,4 cm;
uvez: meki; cijena: 89 kuna

Klimatska katastrofa i džetset, visoko tehnologizirane komunikacije i savršena policijska država, svjetska policija i terorizam – u razmatranju takvih promjena i prijetnji, smatra filozof Rüdiger Safranski, «sâmo mišljenje dospijeva u globalizacijsku klopku. Jednolično se vrti oko dva temeljna pitanja: kako čovjek može svladati globalno, pitaju se jedni, i kako ga može spasiti, pitaju se drugi.» Ovom nam knjigom Safranski zorno pripovijeda kako se dogodilo da je globalitet – nekoć pojam golemom prostranstva – postao zatvorom i mjestom histerija. Ranije smo u šumama krčili proplanke kao bismo ondje osnivali civilizacije. Danas, smatra autor, globalna je civilizacija postala šikarom u kojoj pojedinac mora iskrčiti svoj «proplanak», svoj životni prostor. Pritom nije riječ o izoliranju nego o pokušaju da se od globalnog koje nas preplavljuje distanciramo onoliko koliko je to potrebno za očuvanje naše individualnosti.

******

Priredio Paul Heiney
'IMAJU LI MAČKE PUPAK?'

broj stranica: 230; format: 14x21 cm;
uvez: meki; cijena: 125 kuna

Idealan dar za sve kvizoholičare, ovisnike o znanosti i sve koje muče nepresušne bujice pitanja. Knjiga Imaju li mačke pupak? nastavlja putem uspješnice Mogu li krave silaziti niz stube? i nudi odgovore na pitanja s područja znanosti na koja tako često nailazite i koja vas zbunjuju i ne daju vam mira. Ova zabavna knjiga odgovara na pitanja koja si postavlja široka javnost i otkriva znanstvene činjenice u pozadini stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, objašnjavajući zašto su svijet i stvari u njemu upravo takvi kakvi jesu. Od dlakavih Eskima do galebova koji se rasprskavaju, od škakljanja do zapetljanog rublja i posteljine… ova će vas knjiga poučiti, zabaviti i nasmijati.

******

James Wood
'PROZA NA DJELU'

broj stranica: 206; format: 13,4x21,3 cm;
uvez: meki; cijena: 125 kuna

U ovoj knjizi James Wood nastoji postaviti neka bitna pitanja o umijeću proze. Je li realizam realan? Kako definiramo uspjelu metaforu? Što je lik? Kada raspoznajemo briljantnu upotrebu detalja u prozi? Što je motrište i kako ono funkcionira? Što je naklonost mašte? Zašto nas proza potiče? To su stara pitanja, od kojih su neka preispitana u skorašnjim radovima akademske kritike i književne teorije; ali autor nije siguran da su akademska kritika i književna teorija dali dobre odgovore. Stoga bi ova knjiga trebala biti jedna od onih koje postavljaju teorijska pitanja, a na njih daje praktične odgovore – odnosno drugim riječima, postavlja pitanja kritičara i daje odgovore pisca. James Wood piše za New Yorker i predaje Praksu književne kritike na Harvardu. Dosada je napisao knjige eseja The broken Estate i The Irresponsible Self te roman The book Against God.







Post je objavljen 19.01.2009. u 07:34 sati.