Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Engleski "bread and butter pudding" s kokosom

«Bread and butter pudding» (Puding od kruha i maslaca) je tradicinalni engleski desert. Većini je prva asocijacija na «puding» - puding iz vrećice. Engleski «bread and butter pudding» nema veze s tim. «Puding od kruha i maslaca» je zapravo svojevrsni slatki složenac od (starog) kruha.
U originalu sastoji se od (starog) kruha, maslaca, mlijeka, jaja, šećera i grožđica, a od začina dodaju se muškatni oraščić i vanilija.
U današnje vrijeme se u te «pudinge» od kruha i maslaca trpa sve i svašta – i to nema veze s tim tradicionalnim nacionalnim britanskim jelom.
A ja baš volim trpati sve i svašta u te «pudinge» njami, a «tradicionalne» grožđice nikad ne stavljam jer ih ne volim no.

Takav "puding" peče se u pećnici, u kupelji. Kruh premazan maslacem stavi se u namaštenu posudu za pečenje (keramički pekač ili lim) i onda se zalije smjesom od jaja, mlijeka i šećera i ostavi da kruh upije tu tekućinu. I onda se ta posuda stavi u duboki lim za pečenje i oko nje se nalije vruća voda. Voda bi trebala sezati do polovice te posude u kojoj je «puding smjesa». I onda se to sve zajedno stavi u zagrijanu pećnicu i peče.

U novije vrijeme se takvi «pudinzi» peku u pećnici u vatrostalnoj posudi (bez kupelji). To slovi kao brža varijanta, a rezultat je otprilike isti. Iako je «puding», koji je pečen u kupelji, nekako svježiji i mekaniji – ne isuši se toliko jer se voda iz lima za vrijeme pečenja isparava. Iako i on će se odozgo osušiti (i potamniti), ako se predugo peče u kupelji.

Obično se takvi «pudinzi», kad se peku samo u vatrostalnoj posudi, peku na višoj temperaturi, nego kad se peku u vodenoj kupelji. Iako dobro je i te «pudinge» u vatrostalnoj posudi peći na niskoj temperaturi – ljepše se ispeku kad se peku polako.

Za te «pudinge» upotrebljava se (polu)bijeli kruh od prethodnog dana, iako možete upotrijebiti i onaj star 2-3 dana.
Danas se u ovim modernim varijantama koriste razna peciva: kroasani, brioši (mliječna peciva) itd.

Ovi «pudinzi» jedu se topli, ali mogu se jesti i hladni.


Vašim modernim verzijama «engleskog pudinga» možete dodavati razne sastojke, važno je jedino da kruh bude premazan maslacem i dobro natopljen smjesom od jaja, mlijeka i šećera.
Koru s kruha ne morate rezati, ali ako baš hoćete, možete.



Za početak, evo jedne od današnjih modernih varijacija na temu bread and butter puddinga.



Engleski "bread and butter pudding" s kokosom


Image and video hosting by TinyPic


6 šnita kruha
75 g maslaca sobne temperature
125 g kokosovog brašna
600 ml mlijeka (ili 300 ml mlijeka i 300 ml slatkog vrhnja)
sol
3 jaja
75 g šećera
2 kapi tekuće arome vanilije


Po želji, odrežite koru s kruha. Namažite šnite mekanim maslacem. Ostavite oko1 čajnu žlicu maslaca i njome namastite posudu za pečenje. Zalijepite po dvije šnite zajedno (namazane strane jedna prema drugoj) i na dasci ih oštrim nožem narežite na 1-2 cm velike kockice.

Na dno posude ravnomjerno posipajte kokosovo brašno. Na njega složite sve kockice kruha.

U lonac stavite mlijeko (ili mlijeko i neizmiksano slatko vrhnje), prstohvat soli i aromu pa zakuhajte.

Jaja izmiksajte sa šećerom.
Mlijeko ostavite da se hladi 1-2 min. Onda polagano ulijte malo mlijeka u smjesu od jaja i dobro promiješajte (pjenjačom ili mikserom), polako dodavajte preostalo mlijeko i dobro promiješajte. Važno je polako dodati vruće mlijeko da se jaja ne bi zgrušala.

Ravnomjerno prelijte vruću tekućinu po kruhu. Možete to i u dva navrata, kako ne bi sva tekućina odmah došla na dno posude: prvo prelijte kruh polovicom mlijeka i ostavite da stoji 5 min. , a onda ravnomjerno prelijte ostatkom mlijeka i ostavite da stoji 10ak min. Pazite da ravnomjerno prelijete tekućinu po kruhu da ne bi odozgo ostao suh.
Žlicom možete pritisnuti smjesu odozgo da ju zagladite, tj. da sav kruh upije tekućinu.

Ako ste se odlučili peći ovo u vatrostalnoj posudi, stavite posudu u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min.

Ako ste se odlučili peći to u kupelji , onda u duboki lim stavite posudu s pripremljenom smjesom, a oko nje ulijte vruću vodu, voda neka seže do polovice posude u kojoj je smjesa.
Stavite to u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite 60-90 min.


Pečeni «puding» izvadite iz pećnice, tj. iz kupelji i ostavite da se hladi 10ak min.

Posipajte ga šećerom u prahu i nasjeckanom čokoladom i poslužite (topao ili hladan) uz voćni kompot, Umak od vanilije, Umak od vanilije (bez škroba), Umak od čokolade….

Možete «puding» poslužiti u posudi u kojoj je pečen, pa nek´ svatko sam sebi grabi.
Ili možete žlicom grabiti svojevrsne «žličnjake» i slagati ih na tanjure i onda ukrasiti čokoladom, voćem… Umak poslužite zasebno, da se svatko, po želji, može sam poslužiti.


*Recept je sa stranice
http://www.die-halloweenseite.de/essen.html


Slastice od kruha
Engleski "bread and butter pudding" s bananama i uz karamelizirane banane
Engleski "bread and butter pudding" s čokoladom
Engleski "bread and butter pudding" s kavom i šlagom
Složenac-kolač od višanja
...




Post je objavljen 16.01.2009. u 09:21 sati.