Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ggirry2

Marketing

ana tajder: od barbie do vibratora


u vremenu od cca 1995. do cca 2006., kada je autorica već (ili tek, u odnosu na mene) imala cca 30 i koju godinu, vodila je svoj dnevnik čiji nam je sadržaj sada malo promiješala a zatim ukoričila u ovu zbirku. više volim to zvati zbirkom stranica dnevnika negoli knjigom, iz svojih nekih tradicionalnih razloga, jer kao dnevnik mi se sviđa, a kao knjiga ne.
dnevnik je izrazito autobiografski, ana piše o sebi samoj vrlo otvoreno, kako sama kaže “upotrijebit ću svoju kreativnost da izložim utrobu i serviram je na pladnju. Začinjenu najintimnijim trenucima i najdubljim mislima.
no, osim sebe same i, ako su priče zaista autobiografske, onda bi se i mnogi njeni prijatelji/ljubavnici/poznanici ovdje mogli pronaći i prepoznati.
same priče (stranice dnevnika) su opisi zbivanja, dobrim djelom vezani uz neke događaje (npr. festival u cannesu, rođendanske proslave, tulumi, izleti do londona, rima) s najvećim (pa rekao bi i jedinim) naglaskom na međuljudsko-bilateralne odnose: prijateljske, ljubavne, erotske, gay, sentimentalne. ana je prilično komunikativna, otvorena, liberalna. i opet jedan citat kojim sama sebe opsuje : “Još nisam preboljela činjenicu da je netko jednom zaboravio doći po mene kad sam bila dijete. I još čekam na to. A da bih obranila to prestrašeno dijete u sebi, stvorila sam tu uspješnu, seksi, jaku, nezavisnu mladu ženu kao svoju vanjštinu.
liberalnost se naročito čita u erotskom dijelu, ne toliko kroz aktivnosti, bože moj pa svi smo erotski aktivni, već u hladnokrvnom priznanju da ih ima i da ih želi.
zanimljivost su neki detalji meni kao muškarcu novi: npr. da ana odbija seksualnu avanturu koju žarko želi, iz jednostavnog razloga jer se nije prethodno depilirala. ha, sumnjam da bi ijednom muškarcu to bila smetnja ... no, ana očito ima izuzetno visoke standarde.
u posljednjem djelu knjige ana se zapošljava u nama dobro poznatoj austrijskoj firmi, izlazi iz svojih, ajmo reći “živahnih” dana i polako ulazi u mirne vode 30-i-nešto-godišnjakinje. sama.
čitajući, pitao sam se: zašto nam otvara svoju utrobu (vrhunac egzibicionizma je vlastita fotografija na koricama. bez odjeće.). možda je to bio jedini način da sama sebe prepozna? ako joj je pomoglo, drago mi je.



Post je objavljen 15.01.2009. u 14:20 sati.