Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Otvoreno pismo Sanaderu s nekoć sunčanog Hvara

Poštovani gospodine Sanader,

Obraćamo Vam se ovim OTVORENIM PISMOM zbog „AFERE SUNČANI HVAR – ORCO“ i tajnih ugovora koje ste sklopili Vi i Vaša Vlada i Fond za privatizaciju sa Orco grupom, te tražimo od Vas da HITNO raskinete sve te protuzakonite, protustavne i za državu, za grad Hvar i za sve građane grada i otoka Hvara, štetne ugovore zbog mnogih nezakonitih radnji prilikom sklapanja tog sramnog ugovora. Orco nije ispunio najvažnije točke iz ugovora, a dodatno je svojim nesavjesnim, megolomanskim i neprofesionalnim poslovanjem doveo tvrtku u katastrofalno stanje, tako da su je besramno zadužili u posljednjih četiri godine za čak 400 milijuna kuna, više nego što je sada uopće tržišna vrijednost cijele tvrtke.

Orko je također zadužio nekretnine Sunčanog Hvara uzimajući kod banaka velike kredite u za sada nepoznatim milionskim iznosima, što je sve skupa neprocijenjivo oštetilo tvrtku „Sunčani Hvar“, a time i cjelokupni hvarski turizam, državni proračun za najmanje 570 miliona kuna, grad Hvar, izvorne vlasnike nekretnina „Forani“, bivše i sadašnje zaposlenike, kao i sve građane grada i otoka Hvara. Također tražimo od Vas da sve vratite na početno stanje tj. na status prije sklapanja ugovora o tobožnjem JPP sa ORCO-m.

Nanijeta je ogromna šteta našem kompletnom hvarskom turizmu, koji je nedavno proslavio 140. godišnjicu turizma, a po izveštaju Turističke zajednice popunjenost u srpnju u S. H.-u je bila 50%. U zadnje dvije godine u hotelima „S. H.“-a, bilo je 257.000 noćenja manje nego ranijih godina. To je kao da svo stanovništvo grada Splita nije u zadnje dvije godine noćilo u hotelima S. H.-a. Hotel Dalmaciju su zatvorili usred kolovoza, a hotel Sirena je bila otvorena i to samo dva od pet paviljona i to od 01. 08. do 17. 08. 2008. što znači čitavih 17 dana??? Tako što se nije događalo ni za vrijeme rata i što je ogromna sramota za Hvar. Za doček Nove godine cijela Istra i Dubrovnik su puni gostiju, a Hvar je zjapio prazan?

Zbog svega navedenoga smo mi 10. i 17. 11. 2008. god. podnijeli dvije kaznene prijave protiv Vlade, Fonda za privatizaciju i Orco grupe (a udruga izvornih vlasnika u Hvaru „Forani“ i protiv tvrtke Sunčani Hvar, zato što je bivša Uprava „S. H.“-a protuzakonito prodavala tuđu imovinu). Također izražavamo osnovane sumnju u protuzakonite radnje prilikom sklapanja tajnog ugovora, nepoštivanje ljudskih prava, nepoštivanje privatne imovine, crkvene imovine i gradske imovine, kao i osnovane sumnje u mito, korupciju i pranje novca, koju smo obrazložili u 16 točaka naše kaznene prijave.

Vi ste gosp. Sanaderu skupa sa Vašom Vladom i Fondom za privatizaciju nezakonito poklonili ORCU „Sunčani Hvar“ koji je velikim dijelom tuđa imovina, a o tome ste u više navrata bili upoznati, tako da Vam je cijela situacija u Hvaru jako poznata. Orco je tu tuđu imovinu također nezakonito prisvojio, upropastio, obezvrijedio i opteretio milionskim gubitcima i hipotekarnim kreditima, te na kraju planiraju sve te naše hotele nezakonito rasprodati. Poslali ste nam mešetare hipotekama i tvorničare namještaja kao „SPASIOCE“ u Hvar da spase „Sunčani Hvar“, da bi se oni preko noći pretvorili u GROBARE „SUNČANOG HVARA“ I CIJELOG GRADA I NJEGOVOG 140 GODIŠNJEG TURIZMA, isisavši rasipničkim poslovanjem ogroman kapital koji je netragom nestao.

Citiramo naslov iz Večernjeg lista: „KOLAPS ORCA - Stečaj na vratima Sunčanog Hvara - Orco zadužio Sunčani Hvar 400 milijuna kuna.“ Citiramo također navod iz članka u Slobodnoj Dalmaciji: „U rujnu je projekt Obonjan Rivijera ugovorom o prijenosu vlasništva s Orco grupe prebačen na njihovu tvrtku Sunčani Hvar, koja bi trebala realizirati planirana ulaganja.“ – što je neviđeno, a to znači da bi se finansiranje projekta Obonjan obavilo putem novih hipotekarnih kredita u iznosima stotinama miliona Eura, opet na račun i teret Sunčanog Hvara??? Pa to je totalna katastrofa i političko ludilo, uništiti i rasprodati, a još bolje i pokloniti strancima sve što vrijedi, što se može dogoditi samo u Hrvatskoj i to uz pomoć i blagoslov naše Vlade.
Dalje citiramo iz medija: „Sunčani Hvar prodaje hotel Riva vrijedan 15 milijuna eura. Među ostalim razmišlja se o prodaji Cafea Pjaca, dok bi u slučaju da to ne bude dostatno u prodaju išla i Riva, hotel u čiju je obnovu grupacija Orco uložila oko 6 milijuna eura. Početkom iduće godine hvarski hotelijer Sunčani Hvar namjerava oglasiti prodaju nekoliko nekretnina, uključujući i hotele, a kako Poslovni dnevnik neslužbeno saznaje, razmatra se i opcija prodaje Rive, prvog obnovljenog hotela iz tog lanca (nekadašnja Slavija).“ - (hotel je u privatnom vlasništvu)

Mi tražimo od Vas da HITNO raskinete sve ugovore sa Orco – Grupom radi neispunjavanja točaka iz tajnog ugovora, nezakonitog i štetnog poslovanja, te da se Orcu zabrani bilo kakva prodaja hvarske imovine, da se Orco obveže da hitno isplati sve dugove, kao i da vrati sve hipotekarne kredite kojima je opteretio Sunčani Hvar, te da se sve vrati na početno stanje prije sklapanja protuzakonitih i štetnih ugovora. Nakon toga tražimo da Vlada dodijeli Hvaranima i gradu Hvaru 50 % dionica i to 25 % + 1 dionica, tj. kontrolni paket gradu Hvaru, a da se sa 24 % dionica obeštete izvorni valasnici nekretnina, crkva, bivši djelatnici kojima se je odbijalo od plaće za gradnju hotela i infrastrukture i sadašnji djelatnici po godinama radnog staža, a koji imaju u Hvaru stalni boravak, te ostatak dionica dodjeli građanima grada Hvara koji su također učestvovali prilikog izgradnje infrastrukture grada Hvara.

- SKUPINA GRAĐANA HVARA
- UDRUGA IZVORNIH VLASNIKA U HVARU – „FORANI“
- BIVŠI I SADAŠNJI ZAPOSLENICI „SUNČANOG HVARA„
- UDRUGA „EKO SUNČANI OTOCI“

Pismo je skraćeno u dijelu koji se ne odnosi na Sunčani Hvar.

Post je objavljen 15.01.2009. u 10:20 sati.