Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Novi broj časopisa '15 dana'



Ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu 15 dana, tromjesečnik Centra za kulturu i obrazovanje Zagreb, u svojim novim koricama prenosi naslove petero autora u čija nas razmišljanja, eseje i ulomke iz djela uvodi razgovor s »gosponom s prašnjavim cipelama«, odnosno Nikolom Vrljićem, mladim zagrebačkim skulptorom čija su djela izložena na stranicama ovog izdanja.
Lana Molvarec potpisuje tekst posvećen književniku Antunu Gustavu Matošu, a obraća pozornost na »flaneurski pogled« njegova stvaralaštva (Matoš između flanerije i nacije, Matoš u Parizu, Matoš u Zagrebu, Matoš u Italiji, Boemstvo kao egzil), dok je na »Problem Joba kod Franza Kafke/najranije tumačenje Franza Kafke, 1929.« ukazala Margarete Susmann.
Čitatelju se u 15 dana predstavlja i Susan Sontag s tekstom »Približavajući se Artaudu«, dok Lovro Škopljanac piše o »Četiri japanska romana« («Gan« Ogaija Morija; »Kokoro« Sosekija Nacumea; »Mandži« Džuničira Tanizakija i »Jukiguni« Jasunarija Kavabate).
Ulomak iz romana »Redatelj« donosi Alexander Ahndoril, a riječ je o naslovu koji je postignuo veliki uspjeh, no i izazvao brojne kontroverze. U naslovu se, naime, kao i u sadržaju, autor referira na Ingmara Bergmana, čije je detalje iz života preuzeo te ga ujedno i iskoristio za glavni lik svojeg romana.
Posljednja je tema časopisa ona Domagoja Orlića, a govori o »Životinjskom pravu na slobodu i oslobađanje životinje od čovjeka«. Časopis se tiska uz potporu zagrebačkog gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.



Izvor: Glas Istre



Post je objavljen 17.01.2009. u 11:00 sati.