Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing


Malo o filmovima: Australija



Kad se priče o nekoj zemlji ili narodu prihvate osobe koje od tamo potječu, to ne može nikako biti loš film (za početak sjajni Baz Luhrman kao redatelj).
To naravno još ne znači da će biti i super film, najčešće jer su ljudi onda malo pristrani sa svojim doživljajem domovine. Tako je ispalo i s ovim filmom.
Ali, idemo o dobrim stranama: iako se film reklamira kao pustolovna ratna drama ili ljubić, ja ga ne vidim kao ništa od toga. Što je dobro. Jesu u glavnim ulogama australske zvijezde Nicole Kidman i Hugh Jackman i među njima jest definitivno romansa koja jednostavno skače u vas sa platna (ali gotovo nikad tamo kada treba i kada ne bi ispala sladunjava), ali vrijednost ovog filma je u sekundarnoj priči koja je meni jača od svega ostaloga - o domorodnim aboriginima, njihovoj kulturi, vjerovanju, njihovom spiritu. Taj dio je sjajan.
Budući da sam putovala po Australiji i nešto o toj zemlji i narodu znam, ne pričam u vjetar. Rata (II svjetski) ima za „prc kendlu“ iliti 15 tak minuta od turbo kilometarskog filma (preko 160 min), a najviše ima sjajno doziranog Hugh Jackmana, te inače odlične, ali ovdje lagano „preglumljene“ Kidmanice. Što je previše ni s čokoladom ne valja.
Čak nije toliko niti u dužini filma. Moja glavna zamjerka filmu je ipak nešto drugo: ovdje je Australija prikazana romantičnije od naše Like i Gorskog Kotara bez medvjeda, a to je ipak jedna jako surova zemlja i teren. A jedva da se vidi i jedan krokodil u filmu. Da je zaista tako, ja bih naglavce skočila u te njihove rijeke i bare, pogotovu kad znam da me tamo čeka Hugh Jackman. :-)


Post je objavljen 15.01.2009. u 02:00 sati.