Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zs69

Marketing

Mrak kombinacija 2 - 3. kolo

Zborno mjesto: Parking Bliznec
Vrijeme okupljanja: standardno 18:30
Vrijeme atmosfersko: -2°C, noć
Trasa: inovativna, a to znači drugačija nego prije. Parking Bliznec - Pilana - Gips - PD Grafičar.
Duljina staze: 6.500 metara (procjena by mukki mortensson)

Obzirom da je bilo toplo, šuškavac sam vezao oko struka (trebat će u povratku), na glavi samo krpa. Ovaj put bez gamaša i dereza, ali sam zato uveo štapove.

Štapovi su imali svoju premijeru i zadovoljan sam. Ipak preuzmu dio težine i olakšaju nogama. Osim toga, osiguravali su me od klizanja. Da, staza je mjestimično bila klizava, iako je dominirao svježi snijeg. Ovo mi je drugi put da koristim štapove. Prvi put sam ih koristio na Risnjak Mountain treku i bio sam s njima opasan za sebe, ali i za okolinu. O tome se pričalo, a postoje i svjedoci. Sklon sam pohvaliti se, da sam postigao određenu sinkronizaciju između ruku i nogu i da mi štapovi ne smetaju. Na ravnim dijelovima bi mi možda bilo lakše bez njih, ali takvi djelovi su obično kratki.

Moram pohvaliti svoje nove hlače za planinarenje, u kojima mi je toplo i osjećam se ugodno. Kupio sam ih povoljno u CCO (Interspar). Brand nije šminkerski (Everton), ali sam zadovoljan s njima. Nekak´ si mislim da bi mi u tajicama bilo hladno. Tamo sam također kupio i windbreaker. Povoljno, a zadovoljavajuće dobro. Evo, to su tips´n´tricks za početnike.

Dio staze mi je sada već dobrano poznat. Za razliku od Jutarnje Gelender lige (JGL), ovdje počinjemo po Poučnoj stazi i mišići se stignu zagrijati prije jakog uspona. JGL nema milosti. Nakon Poučne, "grabi" se uz brdo, dok se ne stigne do "velikog križanja", a od tamo bi i vezanih očiju "napiknuo" Gips. Gips, standardno nemilosrdan, pokušava izvući dušu, pa dobro, ako baš ne dušu, ali svakako pluća iz svakog trkača. Bar dio dok se ne dođe na širok makadamski put.

Gledam kolonu trkača u šumi s lampicama i sjetim se Snjeguljice i 7 patuljaka. Naša Snješka ih ima 20-ak. Lijep prizor i svakako bih pozvao publiku da s nama podijeli taj arhetipski trenutak. Slobodno ponesite baklje i pridonesite događaju.

Ovaj put nismo "pičili" po Gipsu do kraja, nego smo na četvrtom prelazu ceste krenuli lijevo po makadamskom putu. Tu sam ostao u grupi od tri trkača (pretpostavljam Chura i Trkadžija Terzić ili su to bili Debeli i Vukodlak), a samo jedan je znao put (pretpostavljam Chura ili netko iz druge dvojke). To se je pokazalo dostatnim. U nekom trenutku smo napustili put, uputili se kroz šumu, prošli ispod žičare (odnosno onog što je od nje ostalo), te se ponovo vratili na put. Nekako si mislim da smo mogli cijelo vrijeme trčati po putu, ali nisam ja taj koji se usudi biti prvi. :o) Na kraju puta smo prešli cestu i nastavili po stazi 26. Nekakvih kilometar ili nešto više, moju grupu je prestigao Ferro. Obzirom da je bio brz, ostavio sam svoje suputnike i pratio Ferru. Put je ubrzo krenuo nizbrdo, pa je bilo lakše trčati. Trebalo je paziti na klizanje i eventualni pad. Čak sam morao kočiti. :o) U nekom trenutku Ferro napušta stazu i kreće off-road. Naravno da sam ga pratio. Noge su propadale kroz snijeg, jurilo se bezglavo, dobili smo i pratnju (Trkadžija Terzić), pa će rezultati pokazati da smo na cilj došli s par sekundi razlike.

U PD Grafičaru smo se odmorili, popili čaj ili pivo, gricnuli ponešto, te ponovo na put. U povratku sam putovao s mukki mortenssonom i Ferrom. Trčali smo i nazad, iako se to ne broji. :o) Ledena kiša i snijeg su počeli padati još dok smo išli prema PD-u, a sada se to pojačalo. Sreli smo i ralicu. Snjieg je bockao lice i oči. Naočale bi dobro došle. Načeli smo i neke zanimljive teme, npr. vučji tragovi na Velebitu u noći, mukijev susret s divljom svinjom, rangerov susret s medvjedom i koliko su brzi (medvjedi). Pod dojmom tih priča smo lijepo trčali Medvednicom. Snijega je bilo već puno i tragovi dolaska su se teško nazirali. Bilo je dosta klizanja na nizbrdici, ali "brijao" sam si da skijam. :o)

Bilo je i zanimljivih efekata. Snijeg pada, lampica svjetli, gledam stazu, noć je. Snijeg koji pada svijetli na tamnoj pozadini, pa nakon nekog vremena to bude pomalo "triperski" doživljaj. Žohar "on acid". :o) Počelo mi je to smetati, pa sam ugasio lampu i počeo u mraku trčati po šumi. Koja romantika! Koji doživljaj! Prava MRAK KOMBINACIJA. Držalo me je to do samog kraja. Nakon što pročitaš ovaj tekst, zatvori oči i zamisli slijedeće: Noć je, u šumi si, snijeg daje dovoljno svjetlosti da nazireš gdje je drvo. Put slutiš. Mahnito trčiš, juriš kroz šumu. Udišeš hladan zrak i osjećaš se ushićeno. Ekstatično. Iskonski. Animalni dio u tebi se raduje, luduje.
Preplavljen morem zadovoljstva, pljuskan valovima sreće.

Laku noć.


Post je objavljen 14.01.2009. u 23:51 sati.