Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kosor u Bratislavi: čvrsta potpora Slovačke ulasku Hrvatske u EU i NATO

Slovačka čvrsto podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO, rekao je u utorak potpredsjednik slovačke Vlade Dušan Čaplovič koji je u Bratislavi razgovarao s potpredsjednicom hrvatske Vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor.
Kosor - Čaplovič
Kako je priopćeno, u prijateljskom razgovoru govorilo se o pristupu Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u, pitanjima nacionalnih manjina te gospodarskoj suradnji dviju država, posebno u energetici.

Dvije su strane zaključile kako će današnji susret potaknuti bolju hrvatsko-slovačku energetsku suradnju te da će se ostvariti i zajednički projekti koji će osigurati energente za obje države.

U Hrvatskoj je pri kraju javna rasprava o Energetskoj strategiji, koja će osigurati energetsku neovisnost zemlje, rekla je Kosor, istaknuvši kako se intenzivno razgovara o novim dobavnim pravcima, kao što su sjevernoafričke zemlje Alžir i Libija, te o ponudi Katara za sudjelovanje u izgradnji terminala za ukapljeni prirodni plin. Cilj nam je neovisna i sigurna opskrba plinom, naglasila je potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, što će se, među ostalim, ostvariti i izgradnjom alternativnih dobavnih pravaca, poput priključka na Transjadranski plinovod, kojim će plin iz kaspijskog područja i Irana dotjecati u Italiju i zapadnu Europu.

U razgovoru je istaknuta i uzajamna briga za nacionalne manjine, a potpredsjednica Kosor je obećala pomoći slovačkoj nacionalnoj manjini u izgradnji Kulturnog doma Slovaka u Našicama.

Za boravka u Bratislavi Jadranka Kosor sastala se i s predsjednikom Hrvatskoga kulturnog saveza u Slovačkoj Jurjem Cvečkom.

Post je objavljen 14.01.2009. u 07:59 sati.