Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Peter MacKay: Hrvatski vojnici su jedni od najboljih vojnika koje znamo

Ministar nacionalne kanadske obrane Peter MacKay izjavio je u utorak navečer, nakon razgovora s hrvatskim kolegom Brankom Vukelićem, da će Kanada, kao što je to činila do sada, podupirati Hrvatsku i kao članicu NATO-a.

- Nema boljeg primjera od Hrvatske, jedne zemlje koja je u vrlo kratkom vremenu postigla da sudjeluje u promicanju mira i sigurnosti diljem svijeta - istaknuo je MacKay koji s izaslanstvom Ministarstva nacionalne obrane Kanade boravi u dvodnevnom službenom posjetu Ministarstvu obrane RH.
MacKay - Vukelić
Izrazio je zahvalnost hrvatskim vojnicima koji zajedno s kanadskim sudjeluju u misiji u Afganistanu. Ocijenio je da su hrvatski vojnici "vrlo obučeni, vrlo profesionalni i jedni od najboljih vojnika koje znamo". MacKay je izrazio zadovoljstvo što se i hrvatski časnici obrazuju u kanadskim vojnim školama. Istaknuo je da je s ministrom Vukelićem razgovarao i o intenziviranju bilateralne suradnje kao što su npr. posjete brodova ratnih mornarica i razmjena informacija između obje zemlje.

Naglasivši da je prepoznat napredak Hrvatske, ministar nacionalne obrane Kanade zahvalio je na hrvatskom sudjelovanju u misijama diljem svijeta. MacKay je kazao da je Kanada zbog dobrih odnosa između dviju zemalja ubrzala proces ratifikacije pristupnoga protokola Hrvatske u NATO i koji je danas pohranjen u Washingtonu. "Time je Kanada u potpunosti završila proces ratifikacije pristupnoga protokola", istaknuo je.

Ministar Vukelić rekao je da Kanada daje punu potporu pristupu Hrvatske NATO-u, ali i pristupanju u EU. Istaknuo je da će obje zemlje nastaviti bilateralnu suradnju oko izobrazbe vojnih časnika te dodao da će ove godine četiri hrvatska časnika otići u izobrazbu u Kanadu. Vukelić je važnom ocijenio i suradnju između dviju zemalja vezanu uz protupožarnu zaštitu te akcije spašavanja u nepogodama.

Post je objavljen 14.01.2009. u 08:25 sati.