Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

O nedjelji

Nedjelja je dan za odmor. Čovjek ne može normalno funkcionirati, ako radi 7 dana u tjednu, pogotovo ako je slabo plaćen. Žalosne su obitelji, u kojima roditelji rade nedjeljom pa ni taj dan nisu zajedno, najviše pate djeca, a pate i bračne zajednice, kada supružnici zbog previše vremena, nemaju vremena jedno za drugo.
Previše poslodavci i mediji misle o novcu i profitu. To nije najbitnije u životu. Kada umremo, neće nas pitati koliko smo profita napravili, nego kakvi smo bili ljudi, kakve smo imali obitelji, kakvi smo bili u međuljudskim odnosima. Čovjek je sto puta bitniji od profita. Novac ne može čovjeka usrećiti. Oni koji ga imaju, nikada im nije dosta, jer koliko god imali novaca, nikada nije dovoljno, novac ne daje sreću, već je daje ljubav, međuljudski odnosi, sloboda, mir, solidarnost, vjera u Boga.
Mediji pišu za rad nedjeljom, zbog toga što dobivaju velike novce od reklama, onih koji su za rad nedjeljom. Premijer Sanadar je na radiju rekao, da su neutemeljene izjave, da je određen broj radnika višak, jer se više ne radi nedjeljom, zbog toga što nijedan radnik nije zaposlen baš zbog nedjelje i da bi radio samo nedjeljom

Treća zapovijed Božja: Spomeni se, da svetkuješ dan Gospodnji.

Kako se svetkuje nedjelja?
Kršćani svetkuju nedjelju i zapovijedane blagdane sudjelovanjem u Gospodnjoj euharistiji, uzdržavanjem od onih poslova koji priječe iskazivanje štovanja Bogu i pomućuju radost dana Gospodnjeg ili potreban odmor duše i tijela. Dopuštene su one djelatnosti koje su vezane uz obiteljske potrebe i službe od velike društvene dobrobiti, samo da ne stvaraju navike štetne za svetkovanje nedjelje, za obiteljski život i za zdravlje.

Zašto je važno da nedjelja bude zakonski priznata kao blagdan?
Da svi imaju dovoljno odmora i slobodna vremena za vjerski, obiteljski, kulturni i društveni život, da raspolažu vremenom za razmatranjem, razmišljanje, šutnju i učenje, da se mogu posvetiti dobrim djelima, posebice u korist bolesnih i siromašnih.

Katolički katekizam


"Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo!"

Pravi kršćanin je onaj kome je Bog na prvo mjesto u životu. A Bog ne ostavlja takva vjernika. Poslušajmo što Gospodin veli i nama u Knjizi ponovljenog zakona:

Blagoslovi (Pnz 28,1-14)

Ako zbilja poslušaš glas Gospodina, Boga svoga, držeći i vršeći sve njegove zapovijedi što ti ih danas naređujem, Gospodin, Bog tvoj, uzvisit će te nad sve narode na zemlji. Svi ovi blagoslovi sići će na te i stići će te ako budeš slušao glas Gospodina, Boga svoga.

Blagoslovljen ćeš biti u gradu, blagoslovljen u polju.

Blagoslovljen će biti plod utrobe tvoje, rod zemlje tvoje, plod blaga tvoga: mlad krava tvojih i prirast stada tvoga.

Blagoslovljen će biti tvoj koš i naćve tvoje.

Blagoslovljen ćeš biti kad ulaziš, blagoslovljen kad izlaziš.

Neprijatelje tvoje koji se dignu protiv tebe Gospodin će položiti preda te potučene; jednim će putem izaći na te, a na sedam putova razbježat će se ispred tebe.

Gospodin će narediti da blagoslov bude s tobom u žitnicama tvojim i u svakom pothvatu ruke tvoje i blagoslivljat će te u zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje. Gospodin će od tebe učiniti narod sebi posvećen, kako ti se zakleo, ako budeš držao zapovijedi Gospodina, Boga svoga, i hodio njegovim putovima. Svi narodi zemlje vidjet će da je nada te zazvano ime Gospodnje te će strahovati od tebe. Gospodin će te obasuti obilnim dobrima: porodom utrobe tvoje, priraštajem blaga tvoga i rodom s tla tvoga u zemlji za koju se Gospodin zakleo ocima tvojim da će ti je dati. Gospodin će ti otvoriti svoju bogatu riznicu - nebo - da daje kišu tvojoj zemlji u pravo vrijeme i blagoslovi svaki pothvat ruku tvojih. Mnogim ćeš narodima u zajam davati, a sam nećeš uzimati u zajam. Gospodin će te držati na pročelju, a ne u začelju; uvijek ćeš biti na vrhu, nikad na dnu, ako budeš slušao zapovijedi Gospodina, Boga svoga, što ti ih danas naređujem da ih držiš i vršiš. Ni od jedne riječi što vam je danas nalažem nemoj odstupati ni desno ni lijevo idući za drugim bogovima i iskazujući im štovanje.

Zar nam ljudi mogu dati više i bolje?

fra Petar


Post je objavljen 13.01.2009. u 21:29 sati.