Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tatjanaholjevac

Marketing

Još malo o grijanju ili gdje je nestao sav naš plin?

Nadam se da je konačno priča s plinom gotova i da ćemo se već dobrano u 21. stoljeću komunikacije i naprednih tehnologija u službi čovjeka, moći posvetiti drugim mislima a ne hoće li nam tvronice moći raditi, hoće li u uredima konačno upaliti grijanje i hoće li nam kod kuće djeci biti hladno dok je vani temperatura debelo ispod 0 ...?

Ljudi se pitaju gdje su nestale one zalihe za dva tjedna grijanja uskladištene u domaćim skladištima, kada su odmah počele redukcije i gdje je nestao sav domaći plin proizveden kod nas... Sva ova kriza posljedica je toga što Hrvatska nema energetsku strategiju a o njoj je davno prije ove zime trebalo razmišljati, kao što je trebalo izgraditi i još pokoje skladište plina, kupititi jeftinij plin i uskladištiti ge jer nije ovo prvi put da se ovaj problem između Rusije i Ukrajine pojavljuje.

Drugo, ono što je posedbno važno kod plina jest to da je plin energent koji proizvodi i drugi energent - struju i to struka zna i zato je potrebno napraviti strategiju koja će ovaj višestruko iskoristivi i relativno čist energent bolje koristiti.

Treće, kad je već došlo do faze iskapčanja onda smatram da je prioritet trebao biti da plin ostane proizvodnji, koje ionako imamo premalo, a iskapčanjima joj još višeotežavamo položaj.

Apeliram na sve koji to mogu da smanje temperaturu da se potrošnja bar malo smanji i da se stanovi ne griju dok smo na poslu ili po noći u toj mjeri kao što smo to mogli dosad...

U toplom ostajte,

Vaša Tatjana


Post je objavljen 13.01.2009. u 17:03 sati.