Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

The Stooges special u Prženju etera (21 sat) i Mandelbrot set u Zaljevskom zvuku (20 sati)

U Zaljevskom zvuku večeras nam gostuje skupina Mandelbrot set. Riječ je o Noise bendu iz Rijeke i Zadra. Puštat ćemo njihovu mjuzu i malo popričati s njima. a oni će dati i mali prikaz HR noise scene. A kako gitarista Mandelbrota svira đitru i u Very Expensive Porno Movieu, puštat ćemo i taj bend.

Mandelbrot Set


A povodom smrti Rona Ashetona, večeras u Prženju etera The Stooges special!
Dakle, sam bend nastaje 1967. godine i na početku su se Stoogesi čeličili kao predgrupa MC 5-u prilikom nastupa u Grande Ballroomu. Inače, prema riječima IGGY-a, na početku svoje karijere, još dok su se zvali Psychedelic Stooges, on i Ron mnogo su slušali istočnjačku muziku, a sve s ciljem da se što više razlikuju od svojih suvremenika.
Naime, Stonesi i Bob Dylan, izvođači koje je tada većina sastava kopiralo, su bili pod utjecajem crnih blues muzičara i countrya, te su Ron i Iggy, koji su također bili upoznati s bluesom, ipak izabrali drugi mnogo mračniji pravac, jer ih je istočnjačka muzika upoznala sa disonancom, što se očito može prepoznati na stvarima s prvog albuma kao što su I wanna be your dog, Ann i Not Right. Osim istok mjuze, utjecaji su im bili The Doors, MC 5, a basista Dave Alexander se ložio na indijansku muziku, što se moše prepoznati na još jednoj pjesmi s prvog albuma We will fall.
Na početku karijere su ih zvali mlađim bratom MC5-a, a ugovor s Electrom za snimanje prvog albuma dobivaju jer je menager Electre dođavši na nastup MC 5, s kojima je trebao potpisati ugovor, ostao oduševljen Stoogesima i na kraju su oba dva benda, koji se danas smatraju začetnicima dva najbučnija muzička pravca punka i metala, potpisali za Electru.
Prvi album The Stooges izlazi u kolovozu 1969. godine. Producirao ga je član Velvet Undergrounda John Cale, međutim Electra odbija njegov miks, stoga album remiksiraju Iggy i predsjednik Electre Jack Holtzman. Inače pola pjesama s albuma, odnosno "Real Cool Time", "Not Right", i "Little Doll"su nastale u jednu noć jer bend nije imao dovoljno materijala za popunit album, iako je diskografskoj kući govorio suprotno, samo da bi do izdavanja došlo, jeli.

Drugi album prozvan je Funhouse prema prostoriji gdje su vježbali, ali i radili svoje zabave. Izašao je u srpnju 1970. godine. Inače tada su se članovi benda već upoznali s raznim vrstama opijata i razvili ovisnost o njima.
Ipak objavili su jedan od najbučnijih albuma ikad, barem ga takvim proziva Q magazine, a razlog tome je koncept oponašanje zvukom trke Dragster automobila. No, osim toga jedan opd glavnih utjecaja za album je bila i tada sve popularnija funk muzika James Browna, što se vidi na pjesmi Funhouse. No album Funhouse je miljama daleko od klasičnog funka, možemo reći da je Funhouse prvi noise album. Gomila distorzije, mikrofonije, vriskova, wah-waha i Free jazz saksofon su svojom kombinacijom od albuma učinili soničnu eksploziju.
Ipak, album je bio ispred svog vremena i ovaj put to zbilja nije fraza, jer nitko tada nije svirao takvu bučnu muziku, stoga se slabo prodao, pa Electra napušta Stoogese.
Na albumu možemo pronači i dvije stvari koje moderni punk i metal bendovi još da danas nesvjesno reproduciraju u svojim stvarima TV Eye i 1970.




Dakle, zbog loše prodaje Funhousea i sve veće ovisnosti o drogama, osim Rona Ashetona, Stoogesi se raspadaju. No posljednji album doći će kao rezultat prijateljstva između Davida Bowiea i Iggya, koji su se upoznali negdje 1971. godine. Naime, Bowie je bio fan Stoogesa, a tada je bio na vrhuncu slave kao Ziggy Stardust. Pa je ponovno okupio Stoogese, s malom izmjenom, a ta je da je gitarista i glavni autor muzike postao James Williamson, koji je bio drugi gitarist na turneji Funhouse, dok je Ron Asheton preuzeo ulogu basiste.
Bowie vodi bend u Englsku i tamo snimaju album Raw Power kojeg će izdati u lipnju 1973. godine za diskografsku kuću Columbia pod imenom Iggy and The Stooges.
Album je klasičniji rock and roll nego prošli albumi, ali je i dalje sve bučno i nadistorzirano, a najviše je do izraza došla gitaristička virtuoznost James Williamsona.
Na albumu se nalazi niz klasika Stoogesa, poput neprikosnovene Serch and Destroy, Gimme Danger, Raw Power i I Need Somebody. To je ujedno album Stoogesa koji je najobrađeniji od strane rock sastava – npr. Monster Magnet, RHCP, Guns n' Roses, Nebula itd.
No niti Raw Power nije dobro prošao na tržištu, pa se bend raspada. Ipak ostale su neke demo snimke izvrsnih stvari kao što su I got a Right, I'm Sick of You, Open up and Bleed i Gimme Some Skin, koje su tek 1978. izašle kao singlovi, a u live verziji se može čuti na albumu Metallic KO. To je snimka posljednjeg nastupa The Stoogesa, kada je Iggy preko radija pozvao lokalnu Detroitsku motorističku bandu na obračun na koncertu i ovi su se pojavili i sav pakao se izokrenuo

Nakon raspada Stoogesa Ron Asheton se priključuje rock eksperimentalnom bendu Destroy all Monsters. Oni nisu izdali nit jedan album sve dok im 1994. godine gitarista grupe Sonic Youth Thurston Moore nije izdao četiri albuma odjednom!
A nakon što su 2003. godine Iggy Popu braća Asheton svirala na solo albumu Skull Ring , 2007. godine The Stooges izdaju album The Weirdness, koji je full Rock and roll, no Iggy je, čini se, previše falšao u pjevanju.
Nakon toga kreču na turneju i eto, sve je završilo smrću Ron Ashetona.

Open Up And Bleed



Dakle večeras od 20 do 22 sata na 98,4 MHz ili preko streama bučna muzika1
Sve vas vole i njeguju vaš muzički ukus MT, MG i MZ.


Post je objavljen 13.01.2009. u 12:43 sati.