Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Aktualne akcije anarho sindikalista/kinja protiv kapitalizma

Photobucket

PLAKAT za akciju!

NACIONALNI DAN SOLIDARNOSTI SA RADNICIMA I RADNICAMA GETRO-a (10.1.09.)

Mreža anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja (MASA), propagandno-borbena organizacija posvećena izgradnji nehijerarhijskog, anti-autoritarnog i direktno demokratskog pokreta radničke solidarnosti, danas je diljem Hrvatske održala koordinirane akcije solidarnosti sa otpuštenim radnicima i radnicama GETRO-a. Akcije pritiska su održane u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli i Zagrebu a sastojale su se od ljepljenja plakata i dijeljenja letaka.

Našu smo solidarnost iskazali direktnom akcijom kao jedinom našom metodom – odlazeći na mjesto događaja, ispred GETRO trgovina, diljem hrvatske i dijeleći letke kojima smo informirali kupce o nedavnim događajima u GETRO-u. Tom smo prilikom radnicima i radnicama GETRO-a također uručili i naše pismo podrške u kojem smo im ponudili našu suradnju u borbi za njihova radnička prava. Za razliku od birokratskih žutih sindikata, mi im nismo govorili što bi trebali činiti, niti smo im ponudili da mi rješavamo njihove probleme umjesto njih. Željeli smo ih saslušati i uliti im nadu da nisu sami u svojoj borbi. Spremni smo surađivati s njima i ponuditi im našu punu podršku, pogotovo u situaciji u kojoj su isti ti radnici ucijenjeni masom nezaposlenih i nepovoljnim ugovorima na određeno vrijeme, koje ih postavlja u poziciju robova. Zato im MASA može služiti kao sredstvo borbe, jer nas gazde ne mogu ucijeniti!

Akcije solidarnosti proizašle su kao odgovor na konkretan poziv jedne od radnice GETRO-a koja je ovom sistematizacijom ostala bez posla. Ali, ove su akcije i odgovor na sve veće rušenje radničkih prava i kapitalističku eksploataciju. Ovim dvojnim karakterom pokazuje se suština anarhosindikalizma – odnosno, njegova orijentiranost na kratkoročne i konkretne, kao i na dugoročne ciljeve. Bez ova dva aspekta anarhosindikalizam ne postoji. On istovremeno ima reformistički karakter i na taj način odgovara konkretnim potrebama radnika, ali je u isto vrijeme i revolucionaran iz razloga jer se ne zadovoljava dobivenim bitkama i poboljšanjem radničkih prava.

Anarhosindikalisti teže potpunom ukidanju kapitalističke eksploatacije i državnog hijerarhijskog ustroja – zato jer će tek onda radničko pitanje biti konačno riješeno; ukidanjem tog pitanja kao takvog.

MASA prosvjeduje protiv radničkog iskorištavanja kao takvog. Akcije oko GETRO-a u tom su smislu simboličke zato jer GETRO predstavlja simbol radničke eksploatacije uopće, a posebno u uslužnom, trgovinskom sektoru u kojem su radnici i radnice svedeni na poziciju plaćenih robova – sa minimalnim plaćama, nemogućnošću organiziranja sindikata i nepovoljnim ugovorima koji ih stalno drže u strahu za svoju egzistenciju.

Mi nećemo, kao što to rade birokratski sindikati, pregovarati sa šefovima i moliti ih da nam ustupe naša prava – mi ćemo se za njih boriti, sada i ovdje. Mi nećemo, poput raznih salonskih aktivista i aktivistkinja, pisati po Internet blogovima kako je sadašnja situacija grozna, mi ćemo izaći na ulice i pokušati je promijeniti, sada i ovdje.

U vremenu kada nam se sve više bliži globalna kriza i recesija, sve više se iskazuje vitalna važnost organiziranja radnika i radnica nezavisno od svih političkih partija i birokratskih sindikata. Niti sindikati niti političke partije ne mogu donjeti slobodu radnicima i radnicama, oni se za nju moraju sami izboriti ili je uopće neće ni biti. Sindikati i političke partije već su i previše puta pokazali da su im radnici bitni samo za njihovu vlastitu promociju ili stjecanje lijepih plaća. Sindikati ližu ruke državi svaki puta kada umrtve naš radnički gnjev svojim beskrajnim pregovorima kojima ne donose nikakve pomake. Neprestano blebetajući o „socijalnom partnerstvu“ oni ustvari pričaju o svojem savezništvu sa državom. Radnici i kapitalisti ne mogu biti saveznici na isti način na koji rob i gospodar ne mogu biti prijatelji, jer privilegirana pozicija jednoga ovisi o iskorištavanju drugoga.

Ekonomska kriza koja nam se bliži postavit će u pitanje jednostavnu dilemu – ili očuvanje vladavine kapitala (novca) ili očuvanje ljudskog dostojanstva (konkretnog života svakog od nas) – i jasno će pokazati tko se nalazi na kojoj strani.

Mi smo našu stranu izabrali već odavno, i pozivamo vas da nam se priključite.

Mi vam ne nudimo kruh, ali vam nudimo kvasac.

Srdačno,
Vaši anarhosindikalisti i anarhosindikalistkinje!
...vaši prijatelji, sinovi i kćeri…
...vaši susjedi i kolege…

Nacionalno tajništvo MASA

Tel. (+385) 95 / 835-1085
Email: kontakt@masa-hr.org
Web: www.masa-hr.org

Pismo radnicima Getroa

Ostali članci:
Nove akcije solidarnosti s radnicima i radnicama Getroa u više gradova
H-Alter: Getroova novogodišnja čestitka

MASA je radnički pokret koji vjeruje u:
SOLIDARNOST!
Problem jednog radnika/ce problem je svih radnika/ca. Mreža podupire borbu svih radnika i radnica, te zagovara uzajamnu podršku kao jaku snagu u rukama istih.
ORGANIZACIJU!
Baza svih rasprava i jedini organ odlučivanja su radnička vijeća. Sve odluke donose se iz baze, tj. radnici i radnice sami i same odlučuju o aktivnostima sindikata.
OBRANU RADNIČKIH PRAVA!
Anarho-sindikalističke organizacije služe kako bi se radnici branili od kapitalističke eksploatacije i institucija države.

MASA se od ostalih sindikata u Hrvatskoj razlikuje po:
ODSUSTVU BIROKRACIJE!
MASA nema plaćene sindikalne birokrate. Sve sindikalne poslove obavljaju za to delegirani članovi i članice besplatno. Sve odluke se donose kolektivno – te se tako sprečava korumpiranje sindikata.
AUTONOMIJI!
MASA ne ovisi ni o jednoj političkoj stranci, niti o državi, kao ni o donacijama "humanitarnih" kapitalista.
FEDERALIZMU!
Mreža se temelji na autonomiji svake sekcije, te se protivi svakom obliku centralizma. Sekcije se udružuju po principu odlučivanja «odozdo prema gore» kako bi činile jače organizirani front za što efikasniju borbu radnika i radnica.
ANTI-AUTORITARIZMU!
Mreža odbacuje svaki princip autoriteta i birokracije. Sloboda individua jest bazični princip organizacije.

MASA želi postići:
POBOLJŠANJA!
Mreža se bori za poboljšanja unutar postojećeg socio-ekonomskog sistema, tj. za veću kvalitetu života, bolje uvjete rada, zaštitu na radnom mjestu, veću plaću itd.
SLOBODU!
Ostvarivanje slobode radnika i radnica nužno znači ukidanje svakog oblika iskorištavanja (kako kapitalističkog tako i državnog) i uspostavljanje društva baziranog na samoupravljanju u svim vidovima života. Bez ovog cilja, koji čini samu suštinu mreže, MASA ne bi postojala i ni po čemu se ne bi razlikovala od ostalih birokratskih i reformističkih radničkih udruženja, odnosno sindikata.

Metode borbe koje MASA koristi:
DIREKTNA AKCIJA!
MASA putem direktne akcije rješava sve konflikte. Ta metoda borbe znači direktnu participaciju samih radnika i radnica, nezavisno od političkih stranaka i države. Ta metoda također znači direktnu borbu radnika i radnica načinima borbe u kojima oni sami i same imaju snagu i kojima najlakše mogu ucijeniti šefove i državu; štrajkovima, sabotažama, okupacijama tvornica, blokadama itd.
AKTIVNA RADNIČKA BORBA!
Stalna participacija radnika/ca u radu mreže žila je kucavica organizacije. Ovisno o tome koliko se svi/e radnici/e sami/e angažiraju ovisit će i uspjeh mreže. Ovakav način funkcioniranja negira principe na kojima počivaju današnji sindikati, tj. negira podjelu na aktivno vodstvo i pasivno članstvo. MASA je mreža samosvjesnih i aktivnih radnika i radnica, što je baza direktno-demokratskog funkcioniranja organizacije.

www.masa-hr.org

Apatia No - Contra ti capitalismo



Post je objavljen 12.01.2009. u 16:02 sati.