Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

NERAD NEDJELJOM

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Povodom zabrane rada trgovinama nedjeljom


Stranka Zelena lista pridružena članica Europske zelene stranke, osuđuje zabranu rada nedjeljom trgovinama, kao sredstva za uklanjanje nezakonitosti u trgovinskom sektoru.

Ako poslodavac ne plaća radnika treba ga kazniti jer je to protuzakonito i nemoralno. Za protuzakonitosti treba biti kažnjen onaj tko ih je počinio a ne da posljedice toga budu „socijalizirane“ na sveukupno stanovništvo.

Ako državni aparat to nije u stanju sprovesti onda znači da institucije sistema ne rade dobro.

Tada se postavlja pitanje zašto građani plaćaju tolike poreze ako država nije u stanju osigurati dovoljan broj inspekcija koje bi efikasno kontrolirale i kažnjavale nezakonitost nečijeg poslovanja. Postavlja se i pitanje – kakvi su to sindikati (predstavnici radnika) koji u ulozi socijalnih partnera sklapaju deal s poslodavcima (kapitalistima i državom) na štetu radnika i građana a da osnovni problem – nezakonitost – ostaje nerješen.
Zabrana rada nedjeljom neće sama po sebi ukloniti učestalu pojavu neplaćanja nečijeg rada. Ta zabrana će kod velikih trgovačkih lanaca samo uzrokovati ili manje plaće postojećim radnicima ili otpuštanja i pojačanu eksploataciju preostalih.

Međutim, zabrana rada nedjeljom imat će razorno djelovanje na malo poduzetništvo i mala obiteljska poduzeća. Stradat će oni koji su odlučili vlastitim radom i ulaganjem vlastitih sredstava prehraniti sebe i svoje obitelji a ne biti na grbači državi i društvu.

Mali trgovac iz ulice u središtu Zagreba, koji u vlastitoj trgovini osobno radi (na zadovoljstvo i blagodat svojih susjeda) već 15 godina, teško je pogođen najnovijom zabranom rada nedjeljom. 10-15% pada prometa za njega predstavlja iznos marže od koje žive on i članovi njegove četveročlane obitelji. Do sada je nekako krpao kraj s krajem ali odsad više neće. Za pretpostaviti je da će uskoro rasprodati sve zalihe, zatvoriti dučan i postati socijalni slučaj.

Žalosno je da se „riba“ ponovo siječe od repa a smrdljive glave i dalje ostaju.
Žalosno je i to da se pod pritiskom religijskog svjetonazora donose zakonska rješenja koja stvaraju nove društvene nepravde, krše ustavna i ljudska prava građana a da osnovni problem, neplaćanje nečijeg rada, i dalje nesmetano egzistira.

Za Zelenu listu, Vlasta Toth, supredsjednica

Post je objavljen 11.01.2009. u 14:24 sati.