Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Alojzije Žagar

Dogodilo se na današnji dan: 10. siječanj 1971.


Na današnji dan 1971. godine u bolnici u Sarajevu preminuo je glasoviti bistrički župnik vlč Alojzije Žagar. Žagar je službovao u Bistrici u vrijeme Drugoga svjetskoga rata. Vrhbosna (1/71) na strani 22-23,24 bilježi da Žagar došavši u Bistricu
“već sljedeće (1941.) godine u jesen započinje s gradnjom župne crkve koju gradi i dovršava u jeku ratnog vihora i uz bezbroj teškoća. Malo je koji kraj za vrijeme rata tako često mijenjao gospodare kao skopaljski kraj. Na svakom koraku prijetila je opasnost po život. K tom su još od prije rata bili vrlo zategnuti odnosi između domaćih katolika i muslimana. Svojim ljudskim i prijateljskim odnosima koje je uspostavio pokojni župnik Žagar je sasvim sigurno vrlo mnogo pridonio da je taj kraj ostao pošteđen od međusobnih razračunavanja i žrtava. Tamošnji živalj će se toga još dugo sjećati sa zahvalnošću… Evanđeosku ljubav prema sirotinji nosio je u sebi kao nešto sasvim prirodno i na djelu je potvrđivao svom spontanošću. Bezbroj puta je potvrdio osobito za vrijeme rata ne praveći nikakve razlike između katolika, pravoslavnog ili muslimana”.

Preuzeto iz knjige Ruža na vjetru grupe autora ( Hrvatska uzdanica, Uskoplje 2003.)

U srpnju 1942. godine sa svojom postrojbom u Uskoplju je boravio i poznati partizanski zapovjednik Sava Kovačević, kojemu je tadašnji bistrički župnik Alojzije Žagar spasio život sakrivši ga pred Nijemcima na tavan župne kuće u kojoj se Kovačević stjecajem okolnosti našao. Kovačević je Žagaru «vratio uslugu» spasivši ga za vrijeme jednog od svojih kasnijih dolazaka u Uskoplje od sigurne smrti strijeljanjem na koje su ga poveli dalmatinski partizani. Žagar je nakon toga, uz veoma veliki ugled koji je i do tada uživao i kod Hrvata i kod Muslimana, postao izuzetno cijenjen i od partizana, što je, opet, koristio za dobrobit svih, pa se slobodno može reći da je upravo on jedna od najsvijetlijih uskopaljskih figura iz tamnog vremena Drugoga svjetskoga rata.


Post je objavljen 10.01.2009. u 23:30 sati.