Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Miro Gavran - 'Književnost i kazalište' (Naklada Ljevak, 2008.)


Miro Gavran
'KNJIŽEVNOST I KAZALIŠTE, eseji, razgovori, zapisi i nostalgična prisjećanja'

izd. Naklada Ljevak
Broj stranica: 276
Format: 16,5 x 24 cm
Uvez: tvrdi
Cijena: 169,00 Kn

Riječ izdavača



Ova zanimljiva i neobična knjiga svojevrsna je životna i spisateljska rekapitulacija Mire Gavrana.
Tijekom četvrt stoljeća bogatog književnog i kazališnog rada Gavranovi tekstovi su prevedeni na 32 jezika, knjige su mu tiskane u više od 120 izdanja u zemlji i inozemstvu, dok su mu drame i komedije premašile 180 premijernih izvedbi širom svijeta, koje je vidjelo više od dva milijuna gledatelja.
U knjizi naziva 'Književnost i kazalište', Miro Gavran donosi svoja promišljanja kazališta i književnosti koja su nastala kroz protekla dva i pol desetljeća. Ova zanimljiva i neobična knjiga razotkriva autora ne samo kao zaljubljenika u književnost i kazalište, već donosi njegova promišljanja o specifičnostima pisanja unutar malih europskih jezika, te o pogubnom utjecaju velikih svjetskih izdavačkih kuća koje na umjetan način „proizvode“ tzv. „ velika djela“. Autor se također osvrće i na suodnos književnosti i filma.
Miro Gavran ne zaboravlja ni društveni kontekst u kome žive današnji pisci i čitatelji, te se u nekim od svojih zapisa kritički osvrće i na te suodnose koji kreiraju i književnu klimu i (anti) vrijednosne sustave.
Knjiga koja neće obradovati samo Gavranove čitatelje i gledatelje, kojih nije mali broj, već i sve one koji kazalište žele sagledati u širem kontekstu.







Post je objavljen 13.01.2009. u 07:35 sati.