Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/artia

Marketing

Božica Artio


Vrijeme je da malo pojasnim Ime svog bloga. Kao osoba koja slijedi Stare običaje, vjerovanja i puteve, odabrala sam da slijedim vjerovanja i običaje naroda koji su nekada živjeli u ovom dijelu svijeta. Vjerujem u Veliku Božicu no svakako štujem mnogo više od toga.

Također sam oduvijek voljela i medvjede te sam tako i sklona Božici Artio.

Da li su Bogovi i Božice stvarni ? Ovo svakako ovisi o tome kako netko shvaća i definira realnost oko sebe. Svi pagani, vjernici ili pripadnici neke od religija ili kulta vjeruju u postojanje Bogova i Božica. Vjeruju u Biće koje je iznad njih, kome se mogu obratiti, moliti, prihvatiti ga, nadati se..
Iznad samog vjerovanja u većini religija javlja se jedinstvena pojava podjele na na dva dijela: Muško i Žensko, Jing i Jang, Crno i Bijelo, Gore i Dolje. Sve bazično jednako. To je ona Moć koja stvara sve.



Narodi dijele Bogove na razne načine, i uglavnom ih poznajemo kao dio Panteona. Statogrčki, Starorimski, Keltski, Egipatski, Indijanski, Majanski, Afrički, Kineski..Svi narodi su su imali svoje vjerovanje koje je proizašlo iz njihovog promatranja svijeta oko sebe. No, tijekom vremena uspoređujući sva vjerovanja nailazimo na izrazito veliki broj sličnosti.
Također, nemojmo zaboraviti da je Kršćanstvo jedna od najnovijih religija te iako jaka i moćna religija, nije tu oduvijek i sama Biblija i Novi Zavjet su tvorevina ljudske ruke i ljudskih misli. Također ne treba zaboraviti da je kršćanstvo stvoreno prije 2000 godina a tada je svijet bio potpuno drukčiji.

No, dosta o općenitim stvarima. Da se vratim Artio.


Artia je Božica Keltskog Panteona, poznata i kao Medvjeđa Božica ili BEAR GODDESS. Većina smatra da je ekvivalent ili je isto što i Božica Artemis, Grčka Božica Mjeseca, Lova, Šume, Kćer Zeusa i Leto.

Izrazito ju štuju u današnjoj Švicarskoj te se tamo zove Božica Artio od Berna a slavi se posebno i u Luxembourgu i u Njemačkoj.

Božica Žetve, Plodnosti, umijeća ćitanja budućnosti, božica Divljine, Životinja. Najčešće je prikazana kako sjedi okrenuta prema medvjedu ili je medvjed odmah do njene ruke ili pored nje. Ili ima koplje za lov ili pune košare voća i hrane.
Njoj su sveti i Jelen i drvo Čempres.
Moć Mjeseca i obillježavanje Nje kao Božice Mjeseca je novijeg vjerovanja.





Post je objavljen 09.01.2009. u 21:58 sati.