Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaseljena

Marketing

MIR BOŽJI

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Roždestvo tvoje, Hriste Bože naš, vozsija mirovi svjet razuma; v njem bo zvjezdam služaščij zvjezdoju učahusja, tebje klanjatisja solncu pravdi. I tebe vjedjeti s visoti vostoka, Gospodi, slava tebje.

Rođenje Tvoje, Hriste, Bože naš, obasjalo je svet svetlošću bogopoznanja, jer tada je one što zvezde obožavahu, zvezda naučila da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe, Istok s visine; Gospode Slava Ti!

Vladaru Gospode Isuse Hriste Bože naš po neiskazanom čovekoljublju Svom Ti si se u poslednje vreme obukao u telo od Prisnodjeve Marije; i mi sluge Tvoje, Gospodaru, slavimo Tvoje spasonosno promišljanje o nama. Opevamo Tebe, jer Tebe radi upoznasmo Oca. Blagosiljamo Tebe, radi koga i Duh Sveti siđe u svet. Klanjamo se Tvojoj po telu Prečistoj Materi, koja posluži tako strašnoj tajni. Hvalimo Tvoje Angelske horove kao slavitelje i služitelje Tvoga veličanstva. Svetkujemo Preteču Jovana koji Te je krstio, Gospode; poštujemo i Proroke koji su Te predskazali. Proslavljamo Tvoje svete Apostole, veličamo i Mučenike, a sveštenike Tvoje slavimo, i klanjamo se Prepodobnima Tvojim, i sve Tvoje pravednike slavoslovimo. Takav i tako mnogobrojan sabor božanski, mi sluge Tvoje privodimo na molitvu Tebi, svemilosrdnom Bogu, i radi toga molimo oproštaj našim gresima, koji nam podari radi Svetitelja Tvojih, a još više radi svetog milosrđa Tvog, jer si blagosloven zanavek. Amin.

Image and video hosting by TinyPic

Djeva danas Nadsuštastvenog rađa, i zemlja pećinu Nepristupnome prinosi. Anđeli sa pastirima slavoslove, a mudraci sa zvijezdom putuju; jer se, poradi nas rodi djetešce mlado, prevječni Bog

Image and video hosting by TinyPic
Njegovo Preosveštenstvo Episkop Rapsko Prizrenski Artemije

Gde je Srbija danas?

- Srbija je 200 godina posle Prvog srpskog ustanka u žalosnom stanju: bez jasnih granica, bez himne, zastave, bez predsednika, skupštine, takoreći bez i jednog državnog i državničkog obeležja. Nalazi se, maltene, u granicama nekadašnjeg Beogradskog pašaluka i bez svih plodova koji su nastupili posle Prvog srpskog ustanka. Iako je imala veliki ugled u 19. veku, 20. vek bio je veoma nepovoljan za njenu istoriju. Preživeli smo tri strašna rata: Balkanski rat, Prvi i Drugi svetski rat, kao i ove lokalne ratove na teritoriji bivše Jugoslavije. Izgubljeni su delovi teritorije na kojima su živeli Srbi, a u opasnosti smo i da izgubimo i svoju duhovnu kolevku - Kosovo i Metohiju. Srbija je u svetu izgubila dobar glas. DOS-ova vlast je pokušala da popravi tu situaciju, ali nije u potpunosti uspela. Sve to, ipak, nije razlog da se pomuti proslava jubileja, koji treba da nam posluži kao podstrek u rešavanju postojećih problema, da Srbiju vratimo na ono mesto koje joj pripada.
U ovoj godini osim proslave ovog jubileja pada i 70 godina od ubistva kralja Aleksandra i 58 godina od ubistva generala Draže Mihailovića.

Postoji li objašnjenje za ono što nam se dogodilo?

- Uzroci su mnogobrojni. U Srbiji je nasilno prekinut priprodni razvoj događaja. Nasilno je smenjena monarhija i uvedena republika, odnosno tortura ili diktatura proleterijata. Srbija je zaboravila na svoje prave simbole. Već 60 godina živi se pod lažnim simbolima, zbog čega smo izgubili sve plodove naših oslobodilačkih ratova i vraćeni smo u stanje pred balkanske ratove. Ceo 20. vek je proćerdan i izgubljeni su svi rezultati koje smo za to vreme mogli postići.

Post je objavljen 06.01.2009. u 22:57 sati.