Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

kiflice ...



Raspoloženje mi je već dva tri dana loše, valjda 'post-blagdanski blues'.
Odlučih to promijeniti. Pozvah moje drage na kiflice sa šunkom i sirom i kuhano vino. Tijesto se lijepo diglo, kiflice su u pećnici porumenile, zamirisala je cijela kuća.
Stigoše i moji pa smo se družili, pripovijedali, igrali se s macanima.
Kad su moji mili krenuli kući, spakirah im i 'poputbinu' ...

Raspoloženje mi se opet pomalo ohladilo kad sam ih ispratila, no ipak je nešto bolje ...
A sutra je radni dan ...

Sjetih se kako je baka Aurela znala reći: Hvala Bogu, blagdani prođoše ...


Photobucket

Dodatak 1: Bogojavljenje ...

Photobucket
3 Kings

Tri kralja jahahu od kuda sviće dan,
tri dara nošahu: mirh, zlato, tamijan
...

Danas, 6. siječnja, su Tri kralja ili Bogojavljenje, blagdan poklonjenja triju mudraca Djetešcu. (Istodobno, danas je Badnjak onima koji slave prema po julijanskom kalendaru.)

Uz blagdan Tri kralja vezan je i običaj blagoslova kuća:

"Prilikom blagoslova kuća, nadvratnici se označuju slovima „G“, „M“ i „B“ koja označavaju inicijale trojice kraljeva, Gašpara, Melkiora i Baltazara. Izvorno su se ovi inicijali zapisivali na latinskom, pa je umjesto početnoga „G“ stajalo „C“ (Casparus). Tako su inicijali, osim imena kraljeva, označavali i akronim blagoslovne formule: Christus mansionem benedicat, što na hrvatskom znači: „Krist prebivalište blagoslivlja.“ Između inicijala stavljaju se križići, kao znak blagoslova, a oko inicijala upisuju se brojke koje označavaju tekuću godinu. Ranije su se ovi znakovi upisivali kredom, dok se u novije vrijeme češće koriste posebne naljepnice.
Konačan izgled natpisa ima oblik 20 G+M+B XX (gdje XX označava zadnje dvije brojke tekuće godine)."
Bogojavljenje



Dodatak 2: recept za kiflice sa sirom i šunkom

Photobucket

Sastojci : 1 kg brašna za dizano tijesto, posoliti po volji
1/3 putra ili margarina
4 – 5 jušnih žlica ulja
1 cijelo jaje + 1 žumanjak
1 kockica germe, razmrviti je u šalici mlijeka i pustiti da se 'digne'.

Tijesto umijesiti (dodajući po potrebi mlakog mlijeka) i ostaviti na toplome da se diže.
Premijesiti i podijeliti u 9 'jufki' (na 3 dijela, pa svaki opet na 3).
Svaku 'jufku' tanko kružno razvaljati i podijeliti u 8 trokutića.
Trokutiće puniti komadićima šunke za picu i svježim sirom, a može i samo posoljenim sirom s dodatkom začinskih trava.
Premazati umućenim jajetom i posuti sezamom, lanenim sjemenom, kimom ili makom. Nije loše već zavijene kiflice ostaviti da se još neko vrijeme 'dižu'.
Peći na srednjoj vatri, pred kraj nije loše podići tepsiju višlje u pećnici da kiflice lijepo porumene.


Photobucket

U slast!










Post je objavljen 06.01.2009. u 23:59 sati.