Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Prosvjed solidarnosti s palestinskim narodom: što je Šemso Tanković stvarno rekao


Antiratni prosvjed u Tel Avivu ove subote okupio je 10.000 ljudi. Izraelskom premijeru Ehudu Baraku poručili su da mu je mjesto u Den Haagu -tj. pred Međunarodnim kriminalnim sudom (ICC).

Prosvjed solidarnosti s palestinskim narodom u Gazi, održan u Zagrebu prije tri dana, izazvao je neka sporenja, nerazumijevanja i zlonamjerne interpretacije. Objavio sam poziv na sudjelovanje na prosvjedu, a na kraju, nažalost, na njemu nisam bio: počeo je koju nešto ranije od zakazanog vremena i trajao samo deset minuta, a ja sam bio malo zakasnio (tramvaji...). Inače, velika većina od oko 300 prisutnih bili su islamski vjernici, dok je 20-ak mladih ljevičara okupila nedavno osnovana grupa "Crvena akcija". Oni su snimili cijeli tijek skupa i objavili na jubitu, pa tako imamo objektivni zapis o tome što je stvarno bilo rečeno.

Sutra ću objaviti neke svoje komentare i dodatne informacije. Danas sam se pak potrudio skinuti sa video zapisa govor Šemse Tankovića, kojeg su neki kritičari osobito uzeli "na zub". Tako je primjerice Salamon Jazbec ustvrdio:

Vidjeli smo na djelu besprimjernu antisemitsku propagandu na ovim prostorima (...) Civilizacijska je uvreda izjednačavati Državu Izrael s Trećim Reichom, rabiti tragediju Varšavskog geta i očajničke pobune koja je u njemu izbila među internircima pred konačnu deportaciju u nacističke logore smrti s bilo kojom današnjom situacijom u svijetu, pa tako i s onom na Bliskom Istoku. To je jedinstveni povijesni tragični događaj golemih razmjera, uistinu neusporediv s ičim u našem svijetu. (...) Čitav govor narodnog zastupnika u Saboru Republike Hrvatske dr. Šemse Tankovića bio je sramotan i protiv njega je trebalo na licu mjesta pokrenuti protuprosvjed.


Po njegovom sudu, prosvjed je bio "protiv Židova" i oni koji su se okupili rado bi ponovno odvodili Židove u plinsku komoru. Bilo je i drugih optužujućih reakcija, pa i meni osobno u komentarima. (Usput - izraz "antisemitska propaganda" nije mi jasan, jer i Arapi su semiti.)

Dolje je govor Šemse Tankovića. Po mom sudu, korektan je (osim što nastanak Varšavskog geta stavlja u 1930-ete godine), a jako su nategnute analogije sa razaranjem Kartage i Troje.

No, usporedbu sa zatvaranjem Židova u Varšavski geto smatram opravdanom. Palestinci su također zatvoreni u geto: na području Pojasa Gaze, koje je površine kao pola Zagreba, danas, potpuno opkoljeno od izraelske vojske, živi dvaput više ljudi nego u Zagrebu. Dvije trećine su izbjeglice i potomci izbjeglica s područja koja je Izrael zauzeo u posljednjih 60 godina.




Govor Šemsa Tankovića

Dragi prijatelji! Ovih dana, umjesto da svi zajedno obilježavamo praznike po gregorijanskom kalendaru, po julijanskom kalendaru, po hidžri, jer su se nekako ti praznici poklopili u isto vrijeme, mi danas obilježavamo pravo jednom narodu da kaže da želi živjeti u svojoj domovini, narodu koji želi još jedanputa reći "To je naša zemlja i mi tu kanimo živjeti."

Ovdje želim odgovoriti nekim mojim prijateljima, koji kažu razočarani smo, tužni smo, nesretni smo sa onim što se događa danas u Palestini. A ja im kažem: zločina je i prije bilo, zločinaca je i prije bilo i govorili su sebi i drugima da će vječno trajati.

Sjetite se samo nekih od tih zločina. U Rimu su govorili "Uostalom, Kartaginu treba razoriti". I razorili su Kartaginu. I oni su isto tako nestali u svom vlastitom zločinu. Pa rekli su tako da treba Troju razoriti. Razorili su ju. I oni su nestali u tom grčkom zločinu.

I da ne nabrajam sve pojedinačne slučajeve, spomenut ću samo Drugi svjetski rat, i jednog od najvećih zločinaca u povijesti ljudskog roda, Adolfa Hitlera. On je maštao o tisućljetnom Rajhu, a znamo dobro kako je on završio i kako je završio taj Treći Rajh. A taj isti zločinac je 30-ih godina prošlog stoljeću formirao u gradu, europskom gradu Varšavi, jedan veliki geto u koji je stjerao židovski narod. U toj Varšavi, u tom Varšavskom getu, dogodio se otpor. Otpor porobljenih, otpor onih koji su željeli živjeti slobodno. To su bili Židovi, židovski narod. A njemački nacistički režim se brutalno obračunao sa tim ljudima koji su samo željeli da žive u svojoj zemlji slobodno.

I danas, već 60 godina, ista stvar koja se odigrava u Varšavi i Varšavskom getou, danas se događa u Palestini i u Gazi. Mi znamo ime zločinca iz Drugog svjetskog rata; to je bio Adolf Hitler, i to je bila nacistička Njemačka. A žrtve su tada bili židovski narod, i nećemo to zaboraviti. Ali danas se događa paradoks, da onaj koji je do jučer bio žrtva, danas je zločinac, u pravom smislu riječi zločinac.

I to kazujemo. I danas mi u samom Izraelu vidimo da izraelska inteligencija diže glas, i kažu ne želimo ovakav Izrael, mi želimo sa Palestincima da živimo u miru i slozi.

I zato, draga moja braćo, dragi moji prijatelji, znajte: bilo je zločinaca i vjerojatno bit će ih još. Ali zločinci će uvijek biti zapamćeni kao zločinci, a mi ćemo Božjom milošću doživjeti trenutak kada će i Palestinac moći slobodno da živi u svojoj zemlji, kada će Palestinac zajedno sa židovskim narodom, prijateljima iz susjednog Izraela živjeti zajedno.

Ali, isto tako treba reći, današnja administracija Izraela ne bi bila ovako hrabra da nema patološku podršku Sjedinjenih Američkih Država, nekih europskih zemalja, a zašto ne kazati: i nekih arapskih zemalja.

I zato još jedanputa hvala svima vama što ste došli. Ovo je glas ne samo za Palestinu, nego glas za sve porobljene narode cijeloga svijeta. Živjeli!

Post je objavljen 05.01.2009. u 22:27 sati.