Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kruh s maslinama i sušenim rajčicama

Image and video hosting by TinyPic


500 g brašna
oko 200 ml vode
4 žlice ulja
1 suhi kvasac ili 1 i pol peketić Dr. Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
sol
+
2-3 žlice sušenih rajčica
2-3 žlice maslina (crnih ili zelenih, ili malo jednih, malo drugih)
svježe ili suho začinsko bolje (origano, ružmarin…)


Ako koristite svježi kvasac, u zdjelicu natrgajte kvasac i pomiješajte ga s pola čajne žlice šećera i oko 100 ml mlake vode; miješajte da se kvasac rastopi. Stavite tu smjesu na toplo da nabubri. Nabubrenu smjesu pomiješajte s brašnom, 1 čajnom žlicom soli, uljem i ostalom mlakom vodom. Zamijesite tijesto.
Pokrijte tijesto i stavite na toplom da se diže (da udvostruči volumen).

Rajčice ocijedite iz ulja i nožem ih nasjeckajte na komadiće. Masline ocijedite i sitno narežite.
Ako koristite svježe začinsko bilje operite ga, osušite i sitno nasjeckajte.


Kad se tijesto digne, podijelite ga na dva dijela.

Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Posipajte ga polovicom rajčica i maslina. Po želji, posipajte ga svježim nasjeckanim ili suhim začinskim biljem.

Tijesto narolajte i stavite ga u namašten lim. Na isti način pripremite i drugi dio tijesta.
Ostavite oko pola sata na toplom da se tijesto još jednom digne.

Pecite pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40ak min.


Ako koristite Garant kvasac, u posudu za miksanje stavite brašno, 1 čajnu žlicu soli, ulje, hladnu vodu i kvasac. Miksajte lopaticama za tijesta 2 min. na najvećoj brzini. Tijesto odmah podijelite na dva dijela. Svaki dio tijesta razvaljajte i posipajte rajčicama, maslinama i začinskim biljem.
Svaki dio tijesta narolajte i stavite u namašteni lim. Ostavite tijesto da odstoji 15 min. na sobnoj temperaturi. A onda stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 40ak min.


Pečeni kruh ostavite da se ohladi.


Image and video hosting by TinyPic


U tijesto možete staviti ulje iz staklenke sa sušenim rajčicama. To ulje je aromatično, sadrži češnjak i začine. Ali ulje upotrijebite tek kada ste potrošili sve rajčice iz staklenke. Ako niste potrošili sve rajčice, u staklenci mora biti ulja da se te rajčice imaju u čemu močiti. Kad jednom otvorite staklenku s rajčicama, spremite ju u hladnjak do iduće upotrebe.

Ja obično potrošim rajčice i onda spremim tu staklenku s uljem u hladnjak. I onda zaboravim na nju. Ali onda se sjetim toga, nekoliko tjedana kasnije i upotrijebim ulje u pripremi dizanog (slanog) tijesta.





Post je objavljen 04.01.2009. u 10:36 sati.