Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matesimundic

Marketing

Nedjelja, 14. prosinca 2008.

ČITANJA:

Iz 61,1-2a.10-11
Lk 1,46-50.53-54
1 Sol 5,16-24
Iv 1,6-8.19-28

Bog govori nama – ljudima, djeluje u našu korist, podnosi naše gluposti, oprašta grijehe, ukratko – aktivno se odnosi prema čovjeku. Nije mu svejedno. Postupa kao prijatelj, onaj koji te voli, koji ti želi dobro. Jedan od dokaza da je Bog upravo ovakav jest – Riječ Božja!
Evo, braćo, poslušajmo da je Bog upravo takav – dobar, da nam želi samo dobro, da ljubi.

Poslušajmo Riječ Božju, Pavlovu želju vjernicima iz drugog današnjeg čitanja: 'A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.' (1 Sol 5, 23)

Bog mira želi mir! Ne bilo kakav mir, nego potpuni mir, mesijanski mir, onaj u kojem će 'vuk prebivati s jagnjetom, ris ležati s kozlićem, tele i lavić zajedno pasti, a djetešce njih vodit'!' Ove slike govore o Božjim namjerama!

Bog čovjeku nudi sebe, poziva ga na svetost! 'Svetost sebi vlastitu Bog je nekoć darovao svome narodu, a sada je dariva i onima koji vjeruju u Krista. Ona ipak gubi svoju obrednu vanjštinu da bi sačuvala nutrinu: ta je svetost u nasljedovanju Krista. Tko je svet po opravdanju i tko je po pripadnosti svetom narodu postao boravištem Duha Svetoga, mora još ipak odjelotvoriti tu svetost i napredovati u posvećenju.' (iz komentara Jeruzalemske Biblije)

Božja svetost zahvaća cijelog čovjeka: i duh, i dušu, i tijelo. Dok smo nekako, po ljudsku, na čistu da su duh i duša „s Bogom na ti“, tijelo i tjelesne probleme držimo udaljenima od Boga. To je nešto slabo, kvarljivo, smrtno. S time Bog, naivno mislimo, nema ništa, pušta čovjeku da se sam brine za tijelo, za materiju općenito. Ali, braćo, nije tako! Dolazak Gospodina našega Isusa Krista, onaj betlehemski dolazak kojeg ćemo uskoro slaviti, izraz je Božje ljubavi za ljudsko tijelo.

Stoga Pavao u poslanici Rimljanima ovako poručuje: 'Po ljudsku govorim zbog vaše ljudske slabosti: kao što nekoć predadoste udove svoje za robove nečistoći i bezakonju - do bezakonja, tako sada predajte udove svoje za robove pravednosti - do posvećenja.' (Rim 6, 19)

Svetost tijela, ili još bolje, svetost cijelog čovjekovog bića – Božji je dar kojeg vjerom prihvaćamo, a ljubavlju odjelotvorujemo! Polako, ali – sigurno, kako kažu Nijemci.


Post je objavljen 04.01.2009. u 00:33 sati.