Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matesimundic

Marketing

Subota, 13. prosinca 2008.

ČITANJA:

Sir 48,1-4.9-11
Ps 80
Mt 17,10-13

Današnja prva riječ dolazi iz Knjige Sirahove, a govori o Iliji, proročkom prvaku Starog Zavjeta, koji svoje mjesto ima i u Isusovu preobraženju na gori Taboru. Starozavjetni Židovi vjerovahu da Ilija treba doći kao prethodnica Mesiji. Isus svoga rođaka Ivana Krstitelja smatra svojim pretečom, Ilijom, stoga Sirahove riječi možemo primjeniti i na Ivana:

'I usta prorok Ilije kao oganj, riječ mu plamtjela kao buktinja. On je na njih donio glad i revnošću je svojom umanjio njihov broj. Po riječi je Božjoj nebo zatvorio i tri puta oganj s neba sveo. Kako li si strašan bio, Ilija, u čudesima svojim! I može li se itko dičiti koliko ti? Podignut si bio u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima. Određen si u prijetnjama budućim da umiriš srdžbu Božju prije no što ona provali, da obratiš srca otačka sinovima i da obnoviš plemena Jakovljeva. Blago onomu koji će te vidjeti i onima koji su usnuli u ljubavi, jer i mi ćemo posjedovati život.' (Sir 48,1-4.9-11)

Današnji evanđeoski ulomak sadrži sljedeću Isusovu izjavu: '...velim vam: Ilija je već došao, ali ga ne upoznaše, već učiniše s njim što im se prohtjelo. Tako je i Sinu Čovječjemu trpjeti od njih.' Tako Isus, govoreći o Ivanu Krstitelju i njegovoj smrti, naviješta i svoje trpljenje. Ivan je mučki ubijen, to je ono što se njima prohtjelo. Kao što hoće ubiti i Isusa! Vidimo iz ovoga da muka i smrt nisu volja Očeva, naprotiv, Bog hoće da čovjek živi, u radosti i miru.

Uskrsnuće je volja Očeva! Krist prihvaća volju Očevu u Getsemanskom vrtu, prihvaćajući čovjekov zemaljski put, koji treba proći kroz smrt u novi život. Utjelovljenje podrazumijeva trpljenje, jer zlu se prohtjelo da muči pravedne. Isus svjesno ide u trpljenje i smrt, koju neprijatelji žele, predaje se kao Jaganjac Božji. Ljudi su osudili i ubili Isusa, ali 'Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje.' (Dj 10, 40).



Post je objavljen 04.01.2009. u 00:32 sati.