Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matesimundic

Marketing

Petak, 12. prosinca 2008.

ČITANJA:

Iz 48,17-19
Ps 1
Mt 11,16-19

Čujemo u današnjem evanđelju sljedeću Riječ: 'Opravda se Mudrost djelima svojim.' (Mt 11,19b) Koja su to djela po kojima se mudrost opravdala? Nije moguće navesti ili opisati sva djela Božja. Bog je beskrajan, neizmjeran, svemoguć, vječan... Ipak, pokušajmo neka djela mudrosti izdvojiti, više kao podsjetnik, da ne bismo zaboravili što je prava mudrost i koja su to njena djela, po kojima se opravda. Idemo bez nekog posebnog reda...

Kaže sveti Pavao u poslanici Korinćanima: '...mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak - i Židovima i Grcima - Krista, Božju snagu i Božju mudrost.' Vrhunsko djelo Božje mudrosti i moći jest – Krist raspeti! Citat iz komentara Jeruzalemske Biblije: 'Kršćanska mudrost nije plod ljudskog napora 'po tijelu'. Ona se nalazi u jednom ljudskom biću koje se pojavilo u punini vremena, u Kristu kojega valja steći da bi se u njemu našlo sve blago mudrosti i znanja.'

Kad je Ivan Krstitelj, uz pomoć svojih učenika, pitao Isusa je li On Mesija, Isus mu je odgovorio citatom Starog zavjeta, navodeći svoja djela – koja govore bolje od tisuću riječi: 'Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje.' (Mt 11,5) Djela mudrosti su dobra djela.

Vjera znači moći vidjeti Božja djela u svom životu. Biti malen, ponizan i primiti objavu Božje mudrosti: Krista raspetoga. Krist – Mudrost dolazi svima, svakom čovjeku da ga nahrani i napoji, da mu udijeli posinjenje, da bude Božje dijete. Mudrost Božja se igra, stvarajući svijet i spašavajući čovjeka.

Iz Knjige izreka poslušajmo što nam poručuje Mudrost: '...bila sam kraj njega, kao graditeljica, bila u radosti, iz dana u dan, igrajući pred njim sve vrijeme: igrala sam po tlu zemlje njegove, i moja su radost djeca čovjekova... Jer tko nalazi mene, nalazi život i stječe milost od Jahve.' (Izr 8,30-31.35)



Post je objavljen 04.01.2009. u 00:30 sati.