Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ovo-niste-znali

Marketing

NAKHEEL TOWER-1 KM VISOK

Borba za najvišu građevinu na svijetu se nastavlja te prije nego što su završili s izgradnjom najviše zgrade, Dubai je najavio gradnju novog najvišeg tornja.

Iz studija Nakheel iz kojeg je proizašao i projekt za umjetne otoke u obliku palme kažu kako će novi neboder biti najviši na svijetu te da će se protezat u visinu preko kilometra.

Kreditna kriza možda pogađa ostatak svijeta, ali u bogatim arapskim emiratima to ne igra značajnu ulogu. Gradnja Burj Dubaija trebala bi biti završena krajem sljedeće godine. Iako je najavljivan kao najviša građevina svijeta, njegovo mjesto preuzeo je novi projekt tvrtke Nakheel. Zasad još nije poznato koliko će točno toranj Nakheel biti visok i koliki je iznos uloženog novca potreban za ostvarenje cijeloga projekta, no arhitekti najavljuju da će građevina imati preko 250 katova, visine preko 1.000 metara, a da ukupan ulog potreban za izgradnju iznosi nekoliko milijardi funti. Projekt gradnje trajat će više od 10 godina, a osim najvišeg svjetskog tornja, planirana je gradnja još 40 manjih tornjeva visokih od 20 do 90 katova koji će po završetku pružiti dom za 55 tisuća ljudi. Kreditna kriza možda pogađa ostatak svijeta, ali u bogatim arapskim emiratima to ne igra značajnu ulogu. Nakheel, dio državnom konglomerata Dubai World, je tvrtka koja je izgradila dobar dio modernog Dubaija. Osim izgradnje dva umjetna pješčana otoka, po kojima je najpoznatiji, Nakheel je izgradio i velik broj šoping centara, hotela i stambenih zgrada. Dubai je već grad s najvišom zgradom na svijetu, iako ona još nije završena. Radi se o neboderu imena Burj Dubai (Toranj Dubaija), kojeg izgrađuje Nakheelova "konkurentska" tvrtka Emaar Properties, čiji je vlasnik također država.



Post je objavljen 03.01.2009. u 21:39 sati.