Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrautomanijak

Marketing

Šaškin i Bruner na Dakar reliju u Južnoj Americi

Image and video hosting by TinyPic

U argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu u subotu počinje Dakar rally, najpoznatija svjetska cross-country rally utrka (nekad znana kao Pariz - Dakar). Nakon lanjskog otkazivanja utrke zbog preopasne sigurnosne situacije uzrokovane sranjima u Mauretaniji (ubojstva i terorizam), rally je na 30. godišnjicu postojanja preseljen u Južnu Ameriku, točnije u Argentinu i Čile.

Image and video hosting by TinyPic

Od 3. do 17. siječnja, sa startom i ciljem u Buenos Airesu, natjecatelji će proći oko 5650 kilometara brzinskih ispita (ukupno preko 9500 kilometara rute) preko Patagonije, pustinje Atacama i Anda. Prijavljeno je 530 ekipa iz 49 zemalja, a svoje predstavnike opet ima i Hrvatska.

Image and video hosting by TinyPic
Daniel Šaškin

To su Porečanin Daniel Šaškin kao vozač i Zagrepčanin Damir Bruner kao suvozač, jedna od ponajboljih domaćih relijaških posada. Nakon lanjskog debija na rally-raidu u Mađarskoj, vozeći Opel Antaru, talentirani Šakin odlučio se opet s istim autom za najveću avanturu u životu.
Dakar rally to zaista i jest, pa će već i završetak utrke za bilo koga od 188 posada u automobilima, 82 posade u kamionima, 230 motociklista i 30 vozača quadova biti postignuće vrijedno divljenja.

Image and video hosting by TinyPic
Racing Lancer

Image and video hosting by TinyPic
Race Touareg

Na pobjedu ionako mogu računati samo najbogatije ekipe, s financijskom i logističkom podrškom bogatih kompanija poput Mitsubishija, Volkswagena, BMW-a, Nissana, Toyote...
Listu natjecatelja u najzanimljivijoj konkurenciji, onoj automobilskoj, predvodi deveterostruki pobjednik (6 puta s motorom i 3 puta s autom) Stephane Peterhansel u potpuno novom Mitsubishiju Racing Lanceru s 3.0 V6 dizelskim motorom sa 280 KS. Vozači Repsol Mitsubishi Ralliart teama, koji ima najviše pobjeda na ovom natjecanju (sedam uzastopnih pobjeda od 2001.), još su Luc Alphand, Hiroshi Masuoka i Joan Nani Roma. Glavni konkurenti bit će im Carlos Sainz, Giniel De Villiers, Dieter Depping i Mark Miller u Volkswagen Touaregu, Nasser Al Attiyah i Guerlain Chicherit u BMW-u X3 i Robby Gordon u Hummeru.

Hrvatska posada ima startni broj 492. Na startnoj listi ima još natjecatelja s prostora bivše Juge, koji je inače slabo zastupljen. Visoko na listi motociklista je Slovenac Miran Stanovnik (KTM, Army Team Slovenia), koji je preklani osvojio odlično 13.mjesto, a iz Srbije dolaze debitanti Gabor Sagmajster i Božo Ristić.
Listu motociklista inače predvode Cyril Despres i Marc Coma, obojica bivši pobjednici. U kamionskoj konkurenciji titulu pobjednika brani Nizozemac Hans Stacey u MAN-u, a najveći konkurent mu je inače peterostruki pobjednik Rus Vladimir Čagin s Kamazom.




Post je objavljen 02.01.2009. u 14:14 sati.