Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gaupe

Marketing

Blokada hrvatskih pregovora

Ajmo još jednom pokušati hladnih glavi i čisto racionalno.
Naime, uluzak Hravtske u EU nema veze sa rješavanjem granica. To je jasno naglasila i EU koja kaže da su otvorena gran. pitanja bilateralni problem dviju zemalja, ne EU!
I druge su države ušle u EU sa nerješenim granicama, pa tako može i Hravtska.
To želi i SLovenija. SLovenija želi da Hrvatska ušđe u EU,sada, da se ne inzistira na tome da si u samom procesu pristupanja definiraju ne granice, nego da se to učini bilateralnim sporazumom, arbitražom ili uz pomoć suda.
No, Hrvatska je ta koja uz pomoć pretpristupnih papaira iz pregovaračkih poglavlja pristane na +hravtsku verziju rješenja graničnih sporova, tj da potpiše sve hrvastke maksimalističke zahtjeve otvaranjem poglavlja, a ne kasnije arbitražom, bilateralnim sporazumom ili sudom.
Jer kada bi Slovenija dopustila otvaranje poglavlja sa ovakvim papirima, blagoslovila bi u poptpunosti sve hravtske pogranične zahtjeve i odustala od svih svojih. Svaka daljnja arbitraža, sud ili bilateralni pregovori bili bi suvišni, jer u čak i kad bi došlo do toga, bez obzira kakve argumente bi Slovenija stavila na stol, Hravtska bi mogla pokazati SLovenski potpis na hravstku verziju graničnog pitanja, pa bi svaki daljnji proces bio nepotreban.
Zato SLovenija traži da se sporne točke u pretpristupnim papirima ne definiraju kao hravtske, nego kao sporne, i time naravno Hravtska ne bi oslabila svoje argumente za moguću buduću arbitražu, sud.... a time se ne bi ni ojačala Slovenska pozicija, već bi sve ostalo isto kao što je i sada.

ALi Hravtska je mislila da ako 26 država članica želi da Hravtska sad nastavi pregovore, da može SLoveniji podmetnuti papire u kojema bi Slovenija potpisala svoju kapitulaciju, i da ako Slovenija to odbije, da će ostalih 26 članica izvršiti pritisak na SLoveniju kako se ne bi usporio ulazak Hravtske u odnosu na tempo kojeg želi svih 27 članica.
Drugim riječima, Sloveniju bi se prisililo da se odrekne svih spornih točaka, u interesu EU.
No, očito je Sanaderov pokvareni plan pao u vodu....

Post je objavljen 29.12.2008. u 17:16 sati.