Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valivolitorte

Marketing

TORTA OD NARANČE



Otkad sam dobila knjigu recepata La Dolce Vita Ursule Ferrigno, stalno mi je u rukama. Budući da sam obožavateljica Italije i svega što ima ikakve veze s Italijom, ova je knjiga bila idealan dar za mene. Trebat će vremena da isprobam sve lijepe recepte koji se ovdje nalaze. Ovaj sam se put, a i da malo predahnem od čokolade, odlučila za tortu od naranče. U knjizi piše da ova torta potječe sa Sicilije gdje su naranče slatke i sočne. Nažalost, ja nisam imala sicilijanske naranče pa sam posegnula za onima sa zagrebačke tržnice te se nadam da su bile bar donekle dostojna zamjena.

Tijesto:
225 g brašna
115 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
1 jaje

Krema:
1 litra soka od naranče
korica od četiri naranče
8 jaja
300 g šećera u prahu (u receptu piše 350, ja sam stavila 300)
225 ml slatkog vrhnja
vrhnje za šlag

Priprema:
Stavite kuhati sok od naranče u koji ste naribali koricu i kuhajte dok količina ne padne na 225 ml. To će trajati više od pola sata, neka se sok polako krčka, zgusnut će se i postati sirupast. Ostavite sa strane da se ohladi. Sada napravite tijesto. Pomiješajte sve sastojke, oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak na pola sata. Zatim ga razvaljajte, obložite njime kalup i stavite u hladnjak na još pola sata. Nemojte nipošto koristiti kalup za pite jer nije dovoljno dubok, uzmite klasični kalup za torte. Prekrijte tijesto folijom, na foliju stavite grah i pecite 15 minuta na 190 stupnjeva. Zatim skinite foliju i grah i pecite još pet minuta. Pripremite kremu. Miksajte jaja, šećer, slatko vrhnje i sirup od naranče. Ulijte u kalup i pecite još 45 minuta na 180 stupnjeva. Neka se kolač ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak i poslužite hladan uz tučeno slatko vrhnje.

Ovo je moj doprinos igri Ajme, koliko nas je koju je pokrenula Monsoon, a ovaj sam mjesec domaćica ja! wink

Post je objavljen 28.12.2008. u 09:59 sati.