330 g lješnjaka
165 g šećera
1 vanilin šećer
1 l mlijeka
Lješnjake stavite u suhi lim i onda u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva. Pecite ih 20ak min.
Ostavite ih da se ohlade i onda svaki lješnjak istrljajte krpom da im skinete ljuske.
Lješnjake sitno sameljite.
U dubokom loncu debelog dna zakuhajte mlijeko pa dodajte obje vrste šećera. Miješajte da se šećer rastopi i kad opet zakuha dodajte mljevene lješnjake.
Kuhajte na najslabijoj vatri. Na početku je smjesa potpuno tekuća pa ne trebate često miješati. Ali što se više smjesa zgušnjava, treba ju češće promiješati da ne zagori (to ovisi i o loncu).
Kuhajte smjesu oko 1 sat i 50 minuta (toliko sam ju ja ovaj put kuhala). Smjesa treba biti gusta i čvrsta. Treba biti tamnosmeđe boje.
Smjesu stavite na lim i razmažite ju da se ohladi.
Od mlake smjese oblikujte kuglice. Stavljajte ih na pladanj obložen papirom za pečenje i ostavite da se malo osuše na zraku.
Od ove smjese možete raditi i roladu. Kad se smjesa ohladi razvaljajte ju na papiru za pečenje, namažite ju kremom po želji i čvrsto narolajte. Stavite u hladnjak da se stvrdne.
*Recept je iz časopisa Vegetariana, 12/1.
Post je objavljen 27.12.2008. u 12:14 sati.