Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Marina Lewycka: 'Kratka povijest traktora na ukrajinskom'

Ovo je knjiga Ukrajinke Marine Lewycke koja već dugo živi u Velikoj Britaniji. Knjiga ima 258 stranica, pisana je vrlo duhovito i jednostavno, lako se čita. Priča je to o starcu koji ima preko 80 godina, njegovim dvjema kćerima te njegovoj novoj supruzi koja ima tek 34 godine. Osim što mu je nova supruga ovako mlada, došla je iz Ukrajine sa svojim sinom i želi pošto poto postati dio Zapada. Već i sami pogađate, udala se za starog Kolju samo jer je mislila da ima novaca i s nadom da će tako ostati u Velikoj Britaniji.

Naravno, ništa nije jednostavno pa tako Valentini, tako je ime mladoj, lijepoj i raskošnoj (što se oblina tiče) Ukrajinki, ne ide onako kako je planirala. Počinje maltretirati starog Kolju, zvati ga pogdrnim imenima pa čak i fizički maltretirati. Tada se umiješaju Koljine dvije kćeri, Nadežda i Vera i jedva uspiju oca nagovoriti na razvod. Da, Kolja ni sam ne zna što bi i iako ga Valntina maltretira, ipak se teško odlučuje na ovaj korak.

Kasnije u Englesku dolazi i Valentinin muž iz Ukrajine, s kojim se razvela ali koji je još uvijek voli, onda Valntina zatrudni i tvrdi da je dijete starca od 80 godina (Koljino). Na kraju se ipak Valnetina i njen ukrajinski muž pomire (iako se zna da dijete nije njegovo, ali se ne saznaje čije je!) i vraćaju u Ukrajinu.

Uz svu ovu životinu priču saznajemo i detalje o teškom životu Ukrajinaca (ovih konkretnih, iz knjige) za vrijeme Drugog svjetskog rata (logori, bježanja, glad...), ali i stari Kolja piše kratku povijest traktora na svom materinjom jeziku – ukrajinskom.

Zabavna i topla priča.


Post je objavljen 26.12.2008. u 10:26 sati.