Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zubi2

Marketing

ZDRAVI ZUBI ...Tko se boji zubara još???
Za zdravlje zuba je podjednako važna svakodnevna higijena kao i redovni odlasci na zubarske preglede. Kontrolni pregled zuba je potrebno praktikovati najmanje jednom u šest meseci.


Usvajanjem proste navike redovnog pranja i čišćenja zuba zubnim koncem, sprečava se nagomilavanje ostataka hrane i bakterija na površini zuba i tako smanjuje rizik od kvarenja zuba (karijesa) i bolesti desni. Ako niste u mogućnosti da čistite zube između obroka, žvaćite žvakaću gumu bez šećera.

Pored redovne i pravilne higijene, za zdravlje zuba i usta, prema jednoj grupi naučnika, ključnu ulogu ima ishrana. Opšte poznato je da je potrebno izbegavati slatku hranu i napitke od kojih se zubi kvare. Prema konceptima dr Viljema Heja i nekoiko drugih istraživača, uzrok kvarenja zuba leži upravo u nepravilnoj ishrani, gde je nagomilavanje kiselih produkata varenja i metabolizma, ili smanjena bazna rezerva uzrok kvarenja zuba i niza drugih bolesti usta i organizma u celini. Da bi zdravlje bilo optimalno i otpornost na bolesti pojačana, idealna ishrana bi trebalo da se sastoji od bazne i kisele hrane i to u približnom odnosu četiri prema jedan, a takav odnos će ostati i kada se hrana metabolizuje u organizmu.
Baznu hranu čine sve vrste povrća, uključujući i krumpir, sve vrste voća (osim šljiva i drenjina), badem, mlijeko.



Post je objavljen 25.12.2008. u 18:58 sati.