Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/travels

Marketing

Božić u Rusiji

Je u najmanju ruku totalno drugačiji od svih koje sam do sad imao. Najjednostavniji razlog tome je što Rusija kao pravoslavna država ima Božić kasnije nego katolici (hvala Ratku što me ispravio ovdje).

Međutim to je samo jedan od razloga.
Samo da vidite kako izgleda moj Božić. Proveo sam Božić u muslimanskoj zemlji, međutim najčudnije je da je tamo Božić kao kršćanski praznik puno istaknuti nego ovdje.
Još moram biti u Budističkoj i Hinduističkoj zemlji i tada sam prošao sve.

Photobucket


Kao osoba baš i nisam neki veliki fan tih kršćanskih praznika, bilo da je to Božić, Uskrs ili nešto drugo. Razlog tome je da u to vrijeme postanem nekako čangrizavi i nekako buntovan. Nisam nikad skužio zašto. Jednostavno ti praznici, pogotovo Božić su mi nekako depresivni i bezvezni. Mislim da sam sada skužio zašto.

Naime u Hrvatskoj se Božić počinje slaviti po meni dva mjeseca ranije. I to onda kad postanemo bombardirani sa reklama, komercijalizmom i svim ostalim sranjem, koje Božić pretvara u neku obavezu koja se mora izvršiti. Tu se gubi svaka čar. Kod kuće bi sad već pizdo kako je danas dan kad neću imati ama baš ništa pametnog raditi, gledati glupe stvari na TV, mise i stvari koje moram gledati svaki Božić ispočetka itd. Naravno fali mi obitelj, međutim na to sam već naviknuo :-(

Međutim Rusija je drugačija. Ama baš ništa ne upućuje na to da je Božić, bar ne onako kako je to doma. Ovdje je više naglasak na Djedu Mrazu, božičinim drvcima i općenito vlada nekako posebna atmosfera.
Naravno snijeg i atmosfera pomažu. Međutim nema one glupe strke, sutra je Božić treba se nakupovati sranja. Ovdje sve radi 24/7 bez obzira što je za dan.
Također nema onih božićnih pjesama na radiju, koje do Božića postanu već dosadne.


Također sam skužio da Božić ne povezujem sa ama baš ničim Kršćanskim poput Isusa, ali imati bor je totalni MUST.
Zanimljivo je da kao odgojeni kršćanin uopće ne brinem o misi, bogu itd, ali bor moram imati. Ali kad malo bolje razmislite, počeo sam "učiti" o vjeri u školi, dok je bor bio prisutan od kako sam rođen.
I naravno bor nema baš nikakve veze sa Bogom, Isusom, ili Njegovim rođenjem.

Danas nakon posla idem kuglati sa kolegama, nakon toga idem lijepo u stan dekorirati si borić koji sam si kupio.
Sve to sasvim lijepo bez ikakve prisile. Ako želim mogu otići van u klub napiti se kao guzica. Sve u svemu nema one tlake da je to veliki praznik kojem se mora pristupi sa poštovanjem. I zato mi se sviđa ovaj Božić.


Sve u svemu Sretan Vam lagani Božić


Post je objavljen 25.12.2008. u 10:56 sati.