Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Alternativci iz Ljubljane u Zrexu

Koncert alternativnog sastava ŽOAMBO ŽOET WORKESTRAO (Ljubljana)

Image Hosted by ImageShack.us

+ izložba muzičkih plakata i omota Cdova IGORA Hofbauera (ZG-LJ)

+ DJ program «Rešetanje» (Tomaž Zaniuk, RADIO ŠTUDENT, Ljubljana)

početak 20h, upad dž.

Žoambo Žoet Workestrao su 1992. godine osnovali tri provincijalna studenta s juga Slovenije, gladna nove muzike. Kako je Ljubljana u ratnim godinama bila zakinuta za domacu, a kamoli uvoznu avangardu, ZZW su odlučili smisliti glazbu koja je nedostajala. Umjesto kultiviranog izraza zasnovanog na jazz tradiciji, kako ističu članovi grupe, izrastao je korov, koji se u prvim godinama hrani nepostivanjem i rušenjem predaje žanrova. Presudni činioci kulturnog miljea koji je odredio prerastanje Zoamba u zreli orkestar su hardcore i novi američki noise te suvremena klasična muzika s odjecima jazza nasuprot rocku, a sve to upakirano u sirovost, grubost i srdačnost ruralnih muzičkih tradicija zemalja jugoistočne Evrope.

Ime ansambla je motivisano sprdačinom iz južnoameričkih soap opera (Jumbo jet orchestra na »fals« portugalskom) u vrijeme, dok se u zemljama bivšeg socijalizma idejni vakuum postmodernizma mogao tek naslućivati. Danas Zoambo u Sloveniji često služi kao referenca za čudne, nove oblike muzike. Bend je ove godine objavio njihov ponajbolji album do sad koji svakako moze da konkurise za najbolji album godine na razjedinjenom prostoru bivse Jugoslavije. Album se zove "Lahko je z polno ritjo celibati" (izdanje Radio Student) a album je produciran od strane Bob Drakea, producenta koji izmedju ostalih radi sa Tinom Turner.

Image Hosted by ImageShack.us

Žoambo čine gitarista i pjevač Gregor Belusic, basist i pjevač Ivo Poderžaj te bubnjar Marjan Stanić. Sva trojica muzičara su veoma aktivna na kulturnoj i muzičkoj mapi Slovenije. Ivo i Gregor su aktivisti i jedni od pokretača svjetski poznatog alternativnog kulturnog centra “Metelkova” (od 1994. vodili su i uređivali program u klubu “Menza pri Korito”, dok je Marjan Stanić vrhunski bubnjar koji u isto vrijeme svira sa vrhunskim slovenačkim izvođačima poput Janeza Škofa, Bratka Bibiča, jazz sastavom Lolita te etno sastavom Dertum).

Specijalni gost na turneji Žoambo Žoet Workestrao je Igor Hofbauer, strip autor i vrhunski dizajner plakata i nosača zvuka, originalno iz Zagreba. Igor radi izvrsne plakate za zagrebačke klubove Močvara i Kset te ima veliki broj stranih narudžbi za različite evropske klubove i muzičke sastave.
Interesantno je naglasiti da su njegovi radovi objavljeni u svjetskoj publikaciji najboljeg i najoriginalnijeg dizajna (Art Of Modern Rock ,by Paul Gruschkin i Dennis King, 2004). U Banjaluku i na kompletnu turneju, Igor donosi izložbu svojih najoriginalnijih plakata. Igor je režirao spot sa zadnjeg Žoambo albuma za pjesmu «Goska in krt» koji se može pogledati na ovoj stranici.

Drugi specijalni gost na turneji je Tomaž Zaniuk, muzički urednik legendarnog ljubljanskog studentskog radija, Radio Študent (www.radiostudent.si) koji će kroz DJ izbor muzike nazvan «Rešetanje» pokretati na ples.

http://www.myspace.com/zoambo

Post je objavljen 23.12.2008. u 22:05 sati.