Božić je tu. U prethodnom postu sam pisala kako se prije Božića sve čistilo i glancalo. Naravno za Božić se pripremala i posebna hrana.
Ni jedan Božić nije prošao a da moja mama nije radila keške-jelo koje se priprema od krupno mljevene pšenice i piletine.
Pile se skuha u slanoj vodi, zatim se pile/kokoš izvadi, a u tu istu vodu stavi krupno samljevena pšenica-bungur i kuha. Nakon što se skuha, piletina se raskomada u sitne komade i pomiješa sa skuhanim bungurom i to je to.
Mama je obično pravila pun veliki lonac kešketa koji se jeo pomalo svaki dan od Božića do nove godine , tako da mi je već išao na vrh glave.
Osim kešketa savijala se sarma, i radila slagana pita.
Više vrsta kolača za mene je bila nepoznanica.
Mama je samo znala napraviti kolač-livaču (običan biskvit). Ponekad je znala dodati kakaa, pa nije bio žuti, nego crni kolač, a kad se razbacivala stavila bi odozgora puding. Kako je Božić ipak bio posebna prigoda-za Božić je radila čupavce! (naravno na isti način-isti recept za biskvit na šalice-x šalica brašna, x šalica mlijeka i td.)
Danas je Božićna trpeza malo bogatija i drugačija, ali ne puno.
Za Božić se obično ispeče prase-pečenje se poslije jede dobar dio zime . Obavezno se savija i sarma, a moja mama još uvijek radi i keške.
Od kolača- osim čupavaca mama naučila raditi i oblatne (vrlo jednostavan recept-čak ga i ja savladala! )
Snahe rade odlične kolače! Razne vrste-ovisno o inspiraciji i vremenu, naprave 3-4 vrste.
Pjesma Božić, jajačkog pjesnika i kroničara Slavka Jelice