Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Zamotajte poklone u staru odjeću

Približava se Božić i milijuni ljudi kupuju poklone te ih zamataju u šarene, svjetlucave papire. Papir se podere i završi u kanti za smeće te na kraju na smetlištu i raspada se stotinama godina. Zato je japanska vlada odlučila svoje građane pozvati da poklone ne zamataju u posebne papire već u komade stare odjeće, koji se mogu naći u svakom kućanstvu.

Zanimljiv je podatak da papir koji se koristi za zamatanje poklona samo u Velikoj Britaniji, kada bi se sasvim raširio, mogao bi se složiti čak do Zemljinig satelita – Mjeseca! Količina papira za zamatanje svakog Božića samo u toj državi dosegne preko 10.000 tona!

Najgora stvar s papirom za zamatanje je što u sebi sazdrži razne aditive (onaj svjetlucavi dio) koji se ne mogu reciklirati, a i ako se stave u kontjnere za recikliranje s drugim papirom, ukoliko šljokice padnu na drugi papir, na neki ga način zaraze pa i on postane neupotrebljiv.

U Japanu postoji tradicija zamatanja poklona u stare komade odjeće pa vlada poziva ljude da se vrate toj tradiciji, koja je poznata pod nazivom furoshiki. Furoshiki na neki način podsjeća na origami, umjetnost savijanja papira.

Izvor: Telegraph.co.uk


Post je objavljen 23.12.2008. u 07:42 sati.