Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valivolitorte

Marketing

SACHER TORTA



Ovaj sam vikend provela u Beču. Naravno, već sam puno unaprijed odlučila da nipošto ne smijem propustiti priliku i da moram napokon kušati originalnu Sacher tortu. Prema riječima našega vodiča, priča je tekla ovako: Torta je dobila ime po Franzu Sacheru, židovskom pekaru koji je igrom slučaja zbog bolesti slastičara na dvoru vojvode Metternicha dobio zadatak da napravi neku poslasticu. Mladi šegrt napravio je čokoladnu tortu koju je namazao marmeladom od marelica i prelio čokoladnom glazurom. Torta je oduševila sve uzvanike, a Franzov je sin 1876. godine u središtu Beča otvorio hotel po imenu Sacher. Navodno se samo ondje može pojesti originalna Sacher torta, recept je tajan, pisanih zapisa nema, a prenosi se samo usmenom predajom. No priča se ipak malo zakomplicirala. Navodno je jedan od slastičara hotela Sacher svoje radno mjesto zamijenio slastičarnicom Demel te sa sobom odnio tajni recept. Između dviju slastičarnica sredinom prošloga stoljeća vođen je i sudski spor, a navodno danas između Sacher torte u kavani Sacher te Sacher torte u kavani Demel postoji sljedeća razlika: torta u Demelu nije u sredini namazana marmeladom, dok ona u Sacheru jest. Mislim da svaki stanovnik Beča ima svoje mišljenje o porijeklu sachericei svoj stav o tome koja je "ona prava".

Ja sam svoju bečku Sacher tortu pojela u Demelu. Istina, marmelade u sredini nije bilo. Kakav je dojam torta na mene ostavila? Iskreno, bila mi je suha, a marmelade mi je bilo premalo. Oduševila me jedino čokoladna glazura koja je bila debela, čvrsta i topila se u ustima.



U Demelu sam kupila teglicu marmelade koju oni koriste za izradu ove torte, u Manner trgovinici kupila sam čokoladu te sam se odmah danas bacila u akciju, u izradu svoje Sacher torte. Moj recept nije tajan, skrivenog sastojka nema i, za razliku od taštih bečkih slastičara iz XIX. stoljeća, rado ću ga podijeliti s vama. sretan

Sastojci:
140 g maslaca
160 g šećera
180 g čokolade
8 žutanjaka
120 g oštrog brašna
snijeg od 8 bjelanjaka

300 g marmelade od marelica
žlica soka od limuna

za glazuru:
115 g čokolade
50 g šećera u prahu
1 žličica meda
1 dl vrhnja za šlag
1 vanilin šećer

Priprema:
Na laganoj vatri rastopite maslac s čokoladom. Miksajte žutanjke sa šećerom te im dodajte otopljenu mješavinu maslaca i čokolade. Zatim dodavajte naizmjenice brašno i snijeg od bjelanjaka, promiješajte ručno te ulijte smjesu u kalup. Pecite na 170 stupnjeva oko 35 minuta. Pečenu tortu izvadite iz kalupa i okrenite je naopako (neka donja strana postane gornja jer je ravnija). Zatim je prerežite napola. Ugrijte marmeladu sa sokom od limuna te namažite donju koru, poklopite te zatim namažite cijelu tortu. Sada pripremite glazuru. Vrhnje istucite u šlag. Sve sastojke ugrijte na laganoj vatri i pustite smjesu da prokuha minutu do dvije. Takvu vrelu glazuru prelijte po torti. Uživajte u sočnoj čokoladnoj torti!

Post je objavljen 22.12.2008. u 17:35 sati.