Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SRBIJI NEDOSTAJE VIŠE OD 4000 VATROGASACA

BEOGRAD

Po broju pripadnika vatrogasne službe, Srbija sa 2.850 vatrogasaca zaostaje u odnosu na zemlje regije i Europe, ocjenili su danas nadležni u policiji i resorni sindikat. Pomoćnik ministra policije i načelnik Uprave za zaštitu i spašavanje Predrag Marić rekao je da Srbija trenutno ima 2.850 vatrogasaca, ali da bi, u skladu sa obimom posla, trebala imati 7.000.

Prema njegovim riječima, najavljena sistematizacija u tom sektoru, a o kojoj bi Vlada Srbije uskoro trebala donjeti odluku, predviđa mogućnost da se broj ljudi poveća. Policijski sindikat Srbije upozorava da bi moglo doći do pogoršanja situacije ukoliko Vlada ne usvoji prijedlog sistematizacije unutar Sektora za zaštitu i spašavanje, jer, kako se navodi u priopćenju tog sindikata, nedovoljan broj vatrogasaca dovodi u pitanje sigurnost građana tokom mogućih poplava, požara i drugih izvanrednih situacija.

Sindikat navodi da više vatrogasaca od Srbije imaju i Albanija i Makedonija, zemlje koje imaju daleko manji broj stanovnika i manji broj intervencija. Ta činjenica, ističe sindikat, govori i o tome da su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica u Srbiji izloženi daleko većim naporima i rizicima tokom obavljanja svog posla, što dovodi u pitanje i efikasnost i funkcionalnost službe, zdravlje i sigurnosti zaposlenih.

Sistematizacijom MUP-a, posebno u segmentu reorganizacije Sektora za zaštitu i spašavanje, jasno je izvršena reforma i sistem je prilagođen visokim profesionalnim standardima, i u segmentu djelovanja i u segmentu zaštite pripadnika jedinice, kaže se u priopćenju.Sindikat je posebno pozdravio činjenicu da će novom sistematizacijom biti otvoren određeni broj novih radnih mjesta, apelirajući na Vladu Srbije da pod hitno usvoji novu sistematizaciju Ministarstva unutarnjih poslova i omoguće brži razvoj službe i bolje uslove za zaposlene. Blic


Post je objavljen 21.12.2008. u 17:54 sati.