Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osfbratstvo

Marketing

ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Zapalili smo i posljednju svijeću na adventskom vijencu. Krug svjetla se zatvorio, svjetlo oko nas i Svjetlo u nama. Svjetlo Božjega prisustva je tu, radujemo se spasenju koje je tako blizu.
Odlomak Evanđelja četvrte nedjelje došašća pokazuje nam divnu sliku utjelovljenja, Bog dolazi čovjeku i postaje jedan od nas, a nas slabe i grešne učini Božjom djecom. Kao što je onda Bog došao nama po Mariji, tako i sada i uvijek dolazi svakome od nas, po vjeri.
Ni čime sami ne možemo zaslužiti to da nam Bog dolazi, baš nama se objavljuje i baš nas da traži - to je dar Božje milosti.
Marija je najbolja učiteljica vjere. Ona nas uči kako se otvoriti Duhu, kako biti pozoran i čuti glasnika kojeg nam Bog šalje da nam objavi što Gospodin ima za nas. Bio to neki čovjek koji nas potiče na dobra i gotovo neizvediva djela, bila to riječ Božja ili nenadana misao s kojom se jedno jutro probudimo - sve su to glasnici preko kojih nam se Bog objavljuje, preko kojih nam želi prići i utjeloviti se u nama.
Gotovo da ne možemo razumjeti što se to događa, iako jasno osjećamo Božju intervenciju u našemu životu. Pitamo se kako je to moguće da se Gospodin baš nama objavljuje, a ne nekome drugom koji nama izgleda bolji, vrjedniji i pametniji. Pitamo se, isto kao što je i Marija pitala kako je moguće da zaćme sina kada muža ne poznaje. Spoznaja Božjega nauma čini se nemogućom. No, trebamo biti poput Marije koje nije razumjela kako će se sve dogoditi, ali je spremno, u velikoj vjeri rekla: neka mi bude po Tvojoj riječi!
Upravo to Gospodin i od nas očekuje, ne da Ga razumijemo, ne da čekamo neko vrijeme kada ćemo biti spremni da Ga primimo u svoje živote, nego sada, upravo danas, ovoga Božića, da otvorimo svoja srca Duhu po kojemu će se On nastaniti u svetom hramu našega tijela. Želi da se otvorimo Duhu po kojemu ćemo poput Marije u ljubavi začeti Isusa u našim srcima.
Nemojmo ovoga Božića ostati gluhi na glas koji nas poziva da se Duhu otvorimo. Upravo u ovim svetim danima izgovorimo i mi svoj fiat- neka bude, Bože, kako Ti hoćeš! Time ćemo prihvatiti Božji plan za nas, a On koji svet, apsolutan i savršen ima za nas bolji plan - nego i bilo koji plan koji smo mi sami u svojoj slabosti pokušali ostvariti. Želim svima nama da se poput Marije otvorimo Duhu Svetome i da u dubini svoga srca i u svome domu doživimo istinski božanski Božić.

Post je objavljen 20.12.2008. u 19:56 sati.