Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

Sretan vam Božić - Kako istinski slaviti Božić?


Image and video hosting by TinyPic


BOŽIĆNA ČESTITKA:


Predbožićna strka vezana uz božićne poklone je završila. Badnja večer je prošla. Proslavljene su prve božićne mise. I što sada? Kako istinski slaviti Božić?

Na postavljeno pitanje mnogi bi dali najrazličitije odgovore. Nekima će glavno obilježje ovih dana biti upravo razmjena darova na kojima je potrošena velika svota novca, drugima će pak biti glavno obilježje stol bogat hranom, trećima bogatstvo božićnih ukrasa. No, što je uistinu vrijedno? Otkriva li se Božić baš u tim simbolima i događajima, ili se pak sakrio iza svega toga?

Razmišljajući o tome, pokušavam doći do logičnog odgovora. Dakako, teško je sada i napisati nešto novo i suvislo nakon tolike hrpe božićnih reklama, čestitki, sms-poruka i sličnog, no mislim kako je traženje odgovora na pitanje - kako slaviti Božić? - uvijek novi izazov, svake godine aktualan i zanimljiv.

To pitanje često zna odvesti i na krivi ili manje uspješan put. Mnogi tako padnu u napast osuđivati i upirati prstom u 'nesretni' kapitalizam, koji je svojom snagom ugrabio Božić te ga postavio simbolom i blagdanom neke druge religije - religije novca. Ne želim učiniti isto i prozivati one koji sadržajem novčanika i peglanjem kartica slave ovaj tako predivan blagdan. Isto tako ne želim pasti u napast i pisati o tome koliko je novca i ove godine potrošeno na slanje različitih prigodnih sms-poruka. Želim sve to pokušati razumjeti i u svoj toj raskoši, igri financijskih brojki te šarenilu božićnih ukrasa, pronaći kršćanski blagdan očitovanja Božje slave koja se objavila u rođenju Isusa Krista.

Dakako, ne želim ovdje dati ni jasan odgovor kako istinski slaviti Božić. To prepuštam svakom pojedinom čitatelju. No, moram naglasiti kako slavljenje Božića ipak nije tek stari narodni običaj, popraćen dugotrajnim i financijski iscrpnim pripremama. Božić nije samo bogat stol hrane. Božić nije ni samo obiteljski blagdan, blagdan ljubavi i mira, druženja s bliskim ljudima. A rekao bih kako Božić nije ni tek puko prisustvovanje polnoćki i ostalim božićnim misama. Božić je sve to, ali i puno više.

I tek kada ovi blagdanski dani prođu, sami ćete osjetiti u srcu jeste li zadovoljni proslavom. Još više od toga, ljudi oko vas osjetit će na vama jeste li iskreno proslavili Božić. Utjelovljenje, rođenje malog Boga - Božića - i istinsko slavljenje istog, ne može za sobom ne ostaviti traga. Božić izaziva na promjenu, napredovanje, zalaganje, promišljanje. Tako će oni kojima je Božić kupovina, bogat stol, raskoš ukrasa, čestitanje i prijateljevanje, ostati na neki način na pozitivnoj nuli, obogaćeni tek zgodnim uspomenama. A kršćanin, vjernik, Božić će, ukoliko ga iskreno slavi, morati ostaviti u svom srcu puno duže i kvalitetnije od onih prvih.

Reevangelizacije, ponovno naviještanje Radosne vijesti, u sekularnom i kapitalističkom društvu moguće je samo svjedočanstvom. S tim u vezi, istinsko slavljenje Božića moguće je samo vraćanjem istinskih vrijednosti vezanih uz taj blagdan. Zadatak je to prije svega osviještenih vjernika, onih koji su pomalo razočarani današnjim slavljenjem Božića, ali pomalo i lijeni za osobnu božićnu promjenu. Promjenu koja će u mom i tvom srcu zasjati poput zvijezde koja je pokazala put Mudracima do Betlehema. No za to je potrebno povjerovati i krenuti na put.

Ponovno povjerovati i krenuti na put - zadatak je svih nas vjernika. I, budimo iskreni, nije dovoljno otići u crkvu i nakititi bor. Zadatak vjernika je mnogo izazovniji. Prečesto zaboravljamo kako slavljenje Božića nije tek puki vjerski folklor već odlična prilika za promjenu srca, stava i prakse u pozitivnom i kvalitetnom smjeru. Potrebno je nakititi svoje srce vrijednostima koje je upravo nama ljudima donio Isus Krist, isti onaj čije rođenje tako svečano slavimo.

Upravo s tim mislima čestitam vam od srca sretan i blagoslovljen Božić. Otvorite svoje srce, kako bi bili spremni krenuti na put, u avanturu kršćanskog svjedočenja za onoga čiji rođendan slavimo. Nosite poruke utjelovljenja kroz cijelu godinu i nakon godinu dana truda i rada u duhovnom smislu znat ćete odgovor na pitanje koje stoji u naslovu teksta. Slavljenje Božića tada će postati istinsko slavljenje, a uloženi duhovni trud razlog za novu, iskrenu radost.


piše: Hrvoje Cirkvenec
e-mail: hrvoje_portal@hotmail.com


Post je objavljen 25.12.2008. u 07:00 sati.