Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Natječaj za sudjelovanje na 14. Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana, Skoplje, 2009.




NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE HRVATSKIH PREDSTAVNIKA NA 14. BIENNALU MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA, SKOPLJE, 2009.

Trajanje natječaja: 28.10.2008. - 31.12.2008.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, od 1990. organizira sudjelovanje mladih hrvatskih umjetnika na Biennalu kao jedini član međunarodne asocijacije BJCEM (Association international pour la Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée) iz Hrvatske. Hrvatski umjetnici zapaženo su se predstavili 1990. godine u Marseilleu, 1992. u Valenciji, 1994. u Lisabonu, 1997. u Torinu, 1999. u Rimu, 2001. godine u Sarajevu, 2003. u Ateni, 2005. u Napulju i 2008. u Bariju.
Misija Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana je promocija stvaralaštva mladih, poticanje kulturalne razmjene i razvoj miroljubivih odnosa izvan postojećih političkih i zemljopisnih granica euro-mediteranskog područja. Pokrenut 1985. u Barceloni, smatra se najvažnijom manifestacijom za umjetnike mlađe generacije. Okuplja 75 članica iz 20 zemalja Europe i Mediterana (Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Cipar, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Kosovo, Makedonija, Malta, Palestina, Portugal, San Marino, Srbija, Slovenija, Španjolska, Turska).
Nakon 13. Biennala održanog 2008. u Bariju, 14. BJCEM odvija se već iduće godine zbog otkazivanja domaćinstva Aleksandrije 2007. Radovi iz sedam glavnih umjetničkih područja, vizualnih, primijenjenih umjetnosti, književnosti, glazbe, predstava, gastronomije i filma, predstavit će se na javnim mjestima u gradu Skoplju od 03.09. do 12.09.2009.


Tema 14. Biennala: SEDAM GRADSKIH VRATA
Tema Biennala inspirirana je drevnom legendom Skoplja, grada sedam putova – sedam prolaza. Sedam gradskih vrata predstavljaju dijelove monumentalne stijene antropomorfnih karakteristika ljudskog lica – simboličkog središta sedam osjetila. Prema legendi, prostor je mjesto počivanja dobroćudnog diva kojeg je iz stanja začaranosti oslobodio neznani heroj. Priča sedam gradskih vrata na univerzalnoj razini djeluje na otvaranje kulturalnog naslijeđa te nadogradnju novim, kreativnim kulturalnim izričajima. Također asocira na buđenje percepcije i mašte, svijesti i osobnosti, tako karakteristično upravo za umjetnost. Stvaralaštvo mladih na Biennalu u Skoplju, odvijat će se u ozračju osjetljivosti prema okruženju u kojem nastaje, otvorenosti prema drugim kulturalnim govorima. Široko postavljena, mitološki i simbolički intonirana tema Skopskog biennala omogućit će dinamičan protok raznovrsnih umjetničkih ideja te živu razmjenu različitih kultura zemalja sudionica, kao i samog Grada izražajnog multietničkog karaktera.

Hrvatski umjetnici pozivaju se na natječaj za sudjelovanje na 14. Biennalu u Skoplju unutar pet umjetničkih područja:
- Vizualne umjetnosti (likovne umjetnosti - slikarstvo, skulptura, grafika; fotografija, strip, instalacije, performansi, video umjetnost, Cyber Art, Public Art)
· Primijenjene umjetnosti (arhitektura, vizualni/industrijski/web dizajn, moda, digitalni radovi)
· Književnost (proza, poezija)· Predstave (kazalište)
· Film (film, video, animacija)

Na natječaj za Biennale mogu se javiti umjetnici od 18 do 30 godina. Tekst natječaja objavljen je na internet stranicama Muzeja: www.mmsu.hr, a više informacija o 14. Biennalu sadrže stranice www.bjcem.org

Po završetku natječaja, do sredine veljače 2009., kritičari umjetnosti i stručnjaci za pojedina područja u svojstvu članova žirija, odabrat će mlade hrvatske autore koji će se predstaviti u Skoplju. Osnovni kriteriji odabira su kvaliteta rada i inovativnost pristupa, te odražavanje mediteranskog duha, kao i tematske okosnice Biennala.

Provedbu natječaja i cjelokupnog predstavljanja hrvatskih umjetnika vodi Ksenija Orelj, stručna suradnica MMSU.

Prijave za 14. BJCEM slati na adresu:
MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI
Dolac 1/II
51000 Rijeka
Hrvatska
(uz naznaku „ BJCEM – NATJEČAJ“)







Post je objavljen 19.12.2008. u 14:45 sati.