Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 19.12.2008. u 21.00 h

Bijeli Božić (White Christmas)(1954.)

Photobucket

Režija: Michael Curtiz
Scenarij: Norman Krasna, Norman Panama
Uloge: Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney, Vera Ellen, Dean Jagger, Mary Wickes, John Brascia, Anne Whitfield

Photobucket

Nakon odlaska iz vojske nakon 2. svjetskog rata, Bob Wallace i Phil Davis izvode popularnu plesno-pjevačku predstavu. Uskoro Phil upoznaje Boba s lijepim sestrama, Betty i Judy, koje također imaju svoju plesno-pjevačku točku. Kada Betty i Judy odlaze u Vermont izvesti svoj božićni show. Bob i Phil odlaze s njima kako bi pronašli svoga bivšeg zapovjednika iz 2. svjetskog rata, generala Wawerlya...

Photobucket

Mjuzikl, igrano-filmski žanr u kojem se pjeva i pleše. Ili žanr čija se narativna struktura temelji na onoj romantične komedije, te se pjeva i pleše, pa je riječ o glazbenoj komediji. Ili, treće i najuže, američki glazbeni film, jer je u ostalim zemljama taj žanr imao najmanje uspjeha od svih, pa je Amerika praktički proizvela 4/5 te filmske vrste. Žanr se oblikovao ustaljenjem zvučnog filma početkom 1930-ih (Warner Brosov 'The Jazz Singer', prikazan 6.listopada 1927., označava istovremeno rađanje zvučnog i glazbenog filma), a uobičajeno nastavljao na kazališnu tradiciju mjuzikla.

Photobucket

Baš kao i u ovom filmu i u ostalim mjuziklima se sadržajno često bavi životom glazbenih i plesačkih profesionalaca što dramaturški opravdava glazbene i plesne točke u filmu. Kasnije, 40-ih i 50-ih, kad se forma oslobodi, pjevači i plesači će koristiti svaki slobodan prostor za svoj nastup, pa će te nastupne točke uglavnom označavati idealizacijske trenutke u životu junaka.

U SAD-u 40.-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća svaki studio ima svoj prepoznatljivi glazbeni stil i vlastitu garnituru zvijezda: Paramount i Bing Crosby, 20th Century Fox i Shirley Temple, Alice Faye, MGM i Ernst Lubitch, Eleanor Powell, Fred Astaire, dok Walt Disney započinje dugometražni animirani film uvijek obogaćen hitoidnim glazbenim brojevima.

Photobucket

Film je snimljen 1954. godine, u njemu glume tadašmje velike zvijezde Bing Crosby i Danny Kaye koji izvode pjesme Irvinga Berlina, uključujući i naslovnu "White Christmas". Film je režirao Michael Curtiz, daleko poznatiji po režiji Casablance, dok se kod ovog filma može reći da je šablonski odradio posao. U filmu također glume Rosemary Clooney i Vera-Ellen. Film je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najbolje glazbe i najbolje originalne pjesme (Irving Berlin).




Post je objavljen 17.12.2008. u 22:13 sati.